Zoeken in deze blog

zondag 3 december 2017

#264: King Crimson - Heroes (EP) (2017)

In oktober 2017 was het veertig jaar geleden dat het album "Heroes" van David Bowie verscheen. Om dat feit te herdenken, en als eerbetoon aan de  overleden Bowie, speelde King Crimson tijdens hun 2016 tour het titelnummer van dat album.

Dat lijkt op zichzelf niet zo bijzonder, want er zijn  natuurlijk talloze artiesten die "Heroes" hebben gecoverd (zie deze voorbeelden). Echter, voor gitarist Robert Frippsinds 1968 de voorman van King Crimsonligt dit toch wel iets anders. Het was namelijk Fripp die in 1977 de fameuze gitaarpartijen inspeelde op de originele versie van "Heroes".

Het nummer "Heroes" was nog volop in ontwikkeling toen Robert Fripp door Bowie's compaan Brian Eno gevraagd werd om gitaar te spelen op de track. Fripp was slechts één weekend beschikbaar en nam na aankomst al snel een eerste versie op. Zonder die eerste versie terug te luisteren nam hij een tweede versie op die nog wat meer samenhang vertoonde. 

Ervan overtuigd dat het nog beter kon nam Fripp een derde versie op, zonder de eerste twee versies teruggehoord te hebben. Die derde versie was geweldig en naar ieders tevredenheid totdat producer Tony Visconti voorstelde om de drie versies tegelijk af te spelen. Alles viel op een vreemde manier op zijn plaats en zo werd het de "gitaarmuur" die we allemaal kennen en koesteren.
Luister voor meer informatie naar de podcast Remembering David Bowie van Sound Opinions.

Het is geweldig om te horen hoe goed Robert Fripp live het originele gitaargeluid evenaart op de King Crimson versie van "Heroes". Verder staan op de EP live versies uit 2016 van een tweetal King Crimson klassiekers en een drumcompositie van de drie(!) drummers van de band. 

Die tracks staan (nog) niet op YouTube, maar deze opnamen geven een goed idee: Easy Money en Starless van hun recente 3CD/Blu-ray Radical Action to Unseat the Hold of Monkey Mind en repetitie-opnamen van The Hell Hounds Of Krim

King Crimson is sinds 1968 een keurmerk voor avontuurlijke muziek weet ook bijna vijftig jaar later nog te verrassen en te bekoren. Robert Fripp is inmiddels 71, maar is 'still going strong' en tourt nog volop, met tegenwoordig een achtkoppige versie van de band.

© 2017 TTZL



Officiële Website: King Crimson / Robert Fripp
Wikipedia EN: King Crimson / Robert Fripp
Wikipedia NL: King Crimson / Robert Fripp

YouTube: Heroes (Live in Berlin 2016)
YouTube: Easy Money*
YouTube: Starless*
YouTube: The Hell Hounds Of Krim°
* versies van 3CD/Blu-ray 'Radical Action to Unseat the Hold of Monkey Mind'
° repetitie-opname voor de US-tour (Elstree Studios, 2014)

YouTube: "Heroes" [David Bowie]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten