Zoeken in deze blog

zondag 17 december 2017

#266: [VA] - Rubáiyát (Elektra's 40th Anniversary) (1990)

In 1950 richtten Jac Holzman en Paul Rickolt het platenlabel Elektra op. In het begin concentreerde men zich op folk music, met name de contemporaine variant, en speelde daarin een rol van betekenis. 

Elektra had artiesten als Judy Collins en Phil Ochs onder contract, maar nam ook Josh White onder haar vleugels toen deze zonder contract zat na zijn vermelding op de McCarthy-lijst (een vroege indicatie van de tegendraadsheid van het label).

In 1964 richtte men het klassieke budgetlabel Nonesuch Records op dat ook nu nog toonaangevend is. Daarnaast nam men halverwege de jaren zestig ook de eerste pop en rock acts onder contract. Daaronder zijn namen die ook nu nog tot de verbeelding spreken als Paul Butterfield Blues Band, Love, The Doors, The Stooges, MC5, Tim Buckley en BreadIn 1970 werd Elektra overgenomen door het concern dat later Warner zou gaan heten en in 1972 fuseerde het met Asylum Records tot Elektra/Asylum Records.

Om het 40-jarig bestaan van Elektra in 1990 luister bij te zetten werd een concept-verzamelalbum uitgedacht waarbij de toenmalige artiesten nummers zouden coveren van vroegere Elektra/Asylum-artiesten. Dat werd het dubbelalbum Rubáiyát (Elektra's 40th Anniversary) waarop 39 covers staan. Eagles en Carly Simon zijn de enige artiesten waarvan twee nummers worden gecoverd.

Het album opent met de The Cure's versie van Hello I Love You van The Doors. De band maakt zich het nummer volledig eigen zonder het origineel geweld aan te doen. The Cure en Jackson Browne zijn de enige artiesten die op het album zelf coveren maar ook gecoverd worden. In het geval van The Cure is dat Inbetween Days door John Eddie en Jackson Browne speelt zelf First Girl I Loved van The Incredible String Band terwijl zijn These Days word gecoverd door 10,000 Maniacs.

Verder staan er nog vele juweeltjes op waarvan ik er een paar vermeld:
De diversiteit is enorm en dat maakt het album mede zo aantrekkelijk. Nieuw is het album niet meer verkrijgbaar, maar tweedehands kun je het vrij goedkoop op de kop tikken via Discogs.

De titel Rubáiyát verwijst overigens naar het Arabische woord voor kwatrijn (een vierregelig vers) en dan specifiek naar die van de  Perzische wiskundige, astronoom, filosoof, schrijver en dichter Omar Khayyám (1048-1131).

© 2017 TTZL


Wikipedia EN: Rubáiyát: Elektra's 40th Anniversary

YouTube: The Cure - Hello I Love You [The Doors]
YouTube: Billy Bragg - Seven & Seven Is [Love]
YouTube: Gipsy Kings - Hotel California [Eagles]
YouTube: The Sugarcubes - Motorcycle Mama [Sailcat]
YouTube: Faster Pussycat - You're So Vain [Carly Simon]
YouTube: Kronos Quartet - Marquee Moon [Television]
YouTube: Anita Baker - You Belong To Me [Carly Simon]
YouTube: Ambitious Lovers - A Little Bit Of Rain [Fred Neil]
YouTube: Jackson Browne - First Girl I Loved [The Incredible String Band]
YouTube: 10,000 Maniacs - These Days [Jackson Browne]
YouTube: Metallica - Stone Cold Crazy [Queen]
YouTube: Howard Hewett - I Can't Tell You Why [Eagles]
YouTube: Leaders Of The New School - Mt. Airy Groove [Pieces Of A Dream]
YouTube: John Eddie - Inbetween Days [The Cure]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten