Zoeken in deze blog

zaterdag 20 januari 2018

#271: The Cranberries - No Need To Argue / To The Faithful Departed (1994/1996)

Afgelopen maandag verscheen opeens het bericht dat Dolores O'Riordan op 46-jarige leeftijd was overleden. De doodsoorzaak is (nog) niet bekendgemaakt, maar er is wel aangegeven dat er geen verdachte omstandigheden waren. 

O'Riordan was de zangeres van de Ierse band The Cranberries die tussen 1993 en 2003 behoorlijk populair was aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Na 2003 nam de band een pauze om onder andere aan solo-projecten te werken. Zo leverde O'Riordan in die periode twee solo-albums af. Vanaf 2009 kwam de band weer bij elkaar en verschenen er nog twee albums.

Het debuutalbum Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? uit 1993 was direct een succes in diverse landen, maar niet in Nederland. Ook de in ander landen succesvolle singles Linger en Dreams deden hier niet veel.

De grote doorbraak kwam met het tweede album uit 1994: No Need To Argue. De mix van rock, pop, post-punk en (Ierse) folk is wat verder uitgekristalliseerd en dat leverde een paar grote hits op. In Ode To My Family, maar vooral in Zombie met zijn scheurende gitaar intro en grote dynamische verschillen vormen de verschillende stijlen en invloeden een mooi geheel. Maar ook albumtracks als The Icicle Melts, Ridiculous Thoughts en Daffodil Lament tonen aan dat dit een prima album is.

De opvolger, To The Faithful Departed uit 1996, was wel een commercieel, maar geen artistieke triomf. Voor een deel ligt dit aan de wisseling van producer. Stephen Street, die de eerste twee albums had geproduceerd, werd vervangen door Bruce Fairburn, bekend van producties voor Aerosmith, Kiss, Van Halen en Bon Jovi. Het stadionrockgeluid dat The Cranberries daardoor kregen aangemeten past niet echt. De subtiliteiten die op de vorige albums aanwezig waren is verdwenen. 

Het is geen slecht album en het leverde een flink aantal succesvolle nummers op: Hollywood, Salvation, When You're Gone en Free To Decide. Helaas zijn er teveel tracks op dit album waar het meer om kracht en volume draait dan om wat anders. Dat is jammer als je weet dat The Cranberries beter kunnen, zoals bijvoorbeeld Electric Blue aantoont

Bruce Fairburn zou niet meer terugkeren als producer bij de band en in 2001 werd zelfs weer een beroep gedaan op Stephen Street.

© 2018 TTZL


Officiële website: The Cranberries
Wikipedia EN: The Cranberries
Wikipedia NL: The Cranberries

YouTube: No Need To Argue [hele album]

YouTube: Ode To My Family
YouTube: Zombie
YouTube: The Icicle Melts
YouTube: Ridiculous Thoughts
YouTube: Daffodil Lament

YouTube: To The Faithful Departed [hele album]

YouTube: Hollywood
YouTube: Salvation
YouTube: When You're Gone
YouTube: Free To Decide
YouTube: Electric Blue

YouTube: Linger [van 'Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?',  1993]
YouTube: Dreams [van 'Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?',  1993]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten