Zoeken in deze blog

zondag 6 september 2020

#408: Namlook - Seasons Greetings =Autumn= (1994)

Het plotselinge overlijden van Peter Kuhlmann in 2012 op 51-jarige leeftijdwas een schok voor de elektronische muziekwereld. Onder zijn eigen naam bracht hij weliswaar slechts één album uit (Passion, samen met Jürgen Rehberg), maar onder zijn alias Pete Namlook (Kuhlmann in fonetisch Engels achterstevoren) werd hij daarentegen heel bekend (zie ook de eerdere blogs #96, #102 en #192). Zijn andere aliassen (AirElectronic Music CenterPEKSam Pels en Syn) gebruikte hij minder.

Namlook werkte veel en hard en de lijst projecten waar hij aan meewerkte is dan ook haast eindeloos: 
Als Pete Namlook (en soms alleen Namlook) bracht hij een kleine honderd singles, EPs en albums uit. Een flink aantal daarvan in samenwerking met grote namen uit het genre als Dr. Atmo, Bill Laswell, Richie Hawtin, Klaus Schulze, Tetsu Inoue, Jochem Paap of The Higher Intelligence Agency. Nog veel productiever was hij onder groepsnamen die per project werden gecreëerd. En daar begint het voor de verzamelaar wat onoverzichtelijk te worden. 

Zo maakte hij met Tetsu Inoue onder de projectnaam Shades Of Orion drie albums, maar heruitgaven van twee van die drie albums verschenen als Pete Namlook + Tetsu Inoue. En samen vormden zij ook 2350 Broadway62 Eulengasse en Time² waarvan de heruitgaven ook onder hun eigen naam verschenen. Dit gebeurde ook met zijn wellicht bekendste samenwerking, die met Klaus Schulze als The Dark Side Of The Moog. De albums van dat project zijn in 2016 in drie boxen heruitgegeven, maar dan weer onder hun eigen namen.

In 1994 en 1995 verscheen er een serie van vier solo-albums, geïnspireerd door de seizoenen. Het behoort tot zijn meest ambient-projecten en hij mengt hier natuurgeluiden door de muziek. De CD's zijn onderverdeeld in 'parts', maar die hebben geen andere functie dan om door de muziek te navigeren. Het zijn werkstukken die een uur lang alle hoeken van het ambient-genre verkennen en hun signatuur ontlenen aan een seizoen. 

Vooral Seasons Greetings =Autumn= spreekt mij aan door het onstuimige karakter dat de herfst weerspiegelt. Wind, regen en onweer openen het stuk en gedurende drie kwartier ontvouwt zich een traag klankspel met minieme verschuivingen en windharp (ook wel Aeolian harp) accenten. En dan na 45 minuten versnelt ineens het tempo en wordt het luider en agressiever alsof er een kwartier lang een herfststorm raast. Daarna keert de rust voor de laatste vijf minuten weer terug.

De Seasons-tetralogie van Namlook beluister ik nog regelmatig omdat je ze ook heerlijk zijn om bij te lezen of hobbyen. The Four Seasons Collection (officiële MP3 CD-ROM) met alle delen achter elkaar is dan helemaal ideaal.

© 2020 TTZL

Officiële website: Pete Namlook
Fan website: 2350.org
Wikipedia EN: Pete Namlook
Wikipedia NL: Pete Namlook

YouTube: Seasons Greetings =Autumn= [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten