Zoeken in deze blog

zondag 13 september 2020

#409: Record Store Day(s) 2020

Jaarlijks schrijf ik in april een blog over de Record Store Day (RSD) van dat jaar, maar dit jaar was dat anders. De reguliere RSD op 18 april 2020 (de derde zaterdag van april) werd geannuleerd vanwege de COVID-19 uitbraak. Optimistisch werd er een nieuwe datum gepland: 20 juni. Al snel bleek die datum ook niet realistisch te zijn en werd er tot een nieuwe strategie besloten. Er kwamen drie dagen (29 augustus, 26 september en 24 oktober) waarover de uit te brengen producten werden verdeeld en vanaf 19:00 uur lokale tijd mocht alles ook online worden verkocht.

In Nederland vond men dat allemaal wel wat lang gaan duren en omdat het water platenzaken en artiesten inmiddels tot de lippen stond werd besloten tot een 'Local Record Store Day' op de eerder geplande 20 juni. Vijfendertig exclusieve releases van Nederlandse en Belgische bodem waren vanaf die dag in de platenzaken en online verkrijgbaar. 

Er verschenen een flink aantal mooie releases en op  een paar daarvan heb ik toen (online) mijn hand weten te leggen: 


Het Eindhovense The Flyin' Spiderz is naar verluidt de eerste Nederlandse punkband waarvan een plaat verscheen. Nummers als Take My Time en City Boy laten horen dat dit terecht was en deze mooie knalroze heruitgave is dan ook welkom.
Barry Hay en JB Meijers brachten met een vriendengroep een 10" uit waarop vier covers staan die lekker wegluisteren: If Not For You [Bob Dylan], Black Star [Elvis Presley], I'm On Fire [Bruce Springsteen] en Blue Bayou [Roy Orbison]. 
Voor de derde RSD op rij bracht Frites Modern iets uit en deze keer is het een blauwe single met twee nummers (Terug Naar Af en Waanzin) die eerder op verzamel-LP's verschenen.
Ook mooi was de heruitgave van de debuut-LP van The Meteors (de Nederlandse band, niet The Meteors uit de UK) op transparant geel vinyl met daarop onder andere Blitzkrieg en It's You, Only You (Mein Schmerz).
Hans Vandenburg (van Gruppo Sportivo faam) gebruikte RSD om een 'clear vinyl' versie van zijn nieuwe album Posthumourly uit te brengen, maar ik koos voor de gewone versie met als bonus een flexi 7" en een magazine. Heerlijke plaat weer met bijvoorbeeld Jimi's Dead en de single Mr. Smile.

Ook op de eerste internationale RSD (29 augustus) heb ik nog een paar releases kunnen scoren:


Ter gelegenheid van het verschijnen veertig jaar geleden van U2's eerste single  bij Island Records (11 O'Clock Tick Tock / Touch) is deze single heruitgebracht op een transparant blauwe 12" samen met twee live-nummers uit dezelfde periode (1980). 
Op Third Man Records van Jack White verscheen eind 2019 een live-album van Billie Eilish in een zeer beperkte oplage (een paar honderd stuks). Voor RSD 2020 is het album Live At Third Man Records in een iets grote oplage (17.000) heruitgebracht en zo heb ik er ook één te pakken kunnen krijgen. Het is een intieme show voor een klein publiek met mooie uitvoeringen van inmiddels bekende nummers.
Als RSD-cadeau was de CD-single Emmylou van de nieuwe Nederlandse sixties popband The Abes bijgevoegd.

Met nog twee Record Store Days te gaan in 2020 nu al een mooie oogst, maar ik hoop toch in april 2021 weer gewoon 's ochtends met de andere muziekgekkies in de rij te kunnen staan bij de platenwinkel.

© 2020 TTZL



Officiële website NL: Record Store Day
Officiële website EN: Record Store Day

YouTube: Take My Time [The Flyin' Spiderz]
YouTube: City Boy [The Flyin' Spiderz]
YouTube: If Not For You [Barry Hay & JB Meijers]
YouTube: Black Star [Barry Hay & JB Meijers]
YouTube: I'm On Fire [Barry Hay & JB Meijers]
YouTube: Blue Bayou [Barry Hay & JB Meijers]
YouTube: Terug Naar Af [Frites Modern]
YouTube: Waanzin  [Frites Modern]
YouTube: Blitzkrieg [The Meteors]
YouTube: It's You, Only You (Mein Schmerz) [The Meteors]
YouTube: Jimi's Dead [Hans Vandenburg]
YouTube: Mr. Smile [Hans Vandenburg]
YouTube: 11 O'Clock Tick Tock [U2]
YouTube: Touch [U2]
YouTube: Live At Third Man Records [Billie Eilish]
YouTube: Emmylou [The Abes]



Geen opmerkingen:

Een reactie posten