Zoeken in deze blog

zondag 27 september 2020

#411: Dalis Car - Dalis Car (1984)

Neem één deel Bauhaus en verlaag daarvan het tempo en de intensiteit. Neem ook één deel Japan en maak dat iets ruwer en killer. Voeg daar complexe ritmische structuren aan toe en meng het tot één geheel. Dan krijg je The Waking Hour van Dalis Car uit 1984: een Desert Island Disc wat mij betreft.

De Britse bands van zanger Peter Murphy (Bauhaus) en bassist/multi-instrumentalist Mick Karn (Japan) waren begin jaren tachtig beide aan hun einde gekomen toen ze besloten om samen muziek te maken. Het zou lange tijd bij dit ene album uit november 1984 blijven tot ze in 2010 bekend maakten opnieuw te gaan samen werken. Dit was helaas van korte duur omdat bij Mick Karn kanker werd ontdekt en in januari 2011 overleed hij op 52-jarige leeftijd. De paar nummers die ze in 2010 nog konden maken werden uitgebracht op de EP InGladAloneness uit 2012.

De start van The Waking Hour zet de toon. In Dalis Car legt Paul Vincent Lawford een heerlijk en complex ritmepatroon neer waarover het kenmerkende geluid van Mick Karn's fretloze bas te horen is. De andere instrumentatie kleurt het geheel in en Murphy's onderkoelde stemgeluid doet de rest. His Box kent een hypnotiserende, repeterende bas-riff en mooi toetsenwerk (op de Britse TV speelden ze het nummer live). Daarna gaat het tempo omlaag en in het percussieloze en atmosferische Cornwall Stone. Prachtig.

Het is lastig om de muziek van Dalis Car te omschrijven. Dat blijkt wel uit de genre-omschrijving die bij het album staat op Discogs: "Leftfield, Experimental, Synth-pop, Art Rock, Avantgarde, Coldwave". In het intrigerende Artemis is te horen dat al deze genres inderdaad van toepassing zijn. Ze hebben een heel eigen muzikale wereld geschapen.

Op het album staan ook eigenlijk geen zwakkere tracks. Op Create And Melt horen we Peter Murphy in topvorm, Moonlife heeft prachtige, melancholieke melodielijnen en The Judgement Is The Mirror is misschien wel het hoogtepunt. Dit nummer werd als single uitgebracht (compleet met videoclip) en kwam zelfs heel even in de Britse hitlijst terecht. 

Sommige albums vervelen na verloop van tijd, maar The Waking Hour blijft mij boeien, ook na 36 jaar. Het is het eigen geluid en de voortreffelijke uitvoering die het hem doen. De aparte groepsnaam komt trouwens bij een andere favoriet van mij vandaan: Captain Beefheart. Op zijn magnum opus Trout Mask Replica uit 1969 staat namelijk het nummer Dali's Car.

© 2020 TTZL


Officiële website: Mick Karn / Peter Murphy
Wikipedia EN: Dalis Car

YouTube: Dalis Car
YouTube: His Box
YouTube: Cornwall Stone
YouTube: Artemis
YouTube: Create And Melt
YouTube: Moonlife

YouTube: His Box [live]
YouTube: The Judgement Is The Mirror [videoclip]
YouTube: Interview

YouTube: Dali's Car [Captain Beefheart]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten