Zoeken in deze blog

zondag 4 oktober 2020

#412: Heart - Lovemaker (1974)

Sommige dingen staan in ons collectieve geheugen gegrift, maar andere zaken raken in de vergetelheid. Neem nu bijvoorbeeld de VARA tv-serie Waaldrecht. Wie kent die nog? Uitgezonden in 1973-74 (twee seizoenen) en de band Heart maakte muziek voor de serie. Niet het bekende Amerikaanse Heart, maar de Rotterdamse band bestaande uit Okkie Huysdens (toetsen), Gerrit Visser (bas), Mac Sell (gitaar), Ton Op 't Hof (drums) en Patricia Paay (zang).

In Heart zette Paay niet haar eerste stappen in de muziek. De in 1949 geboren zangeres was al sinds haar vijftiende actief in diverse gezelschappen en had in 1967 succes met de onder haar artiestennaam Patricia uitgebrachte derde single, Jij Bent Niet Hip.

Ze bracht nog wat Nederlandstalige singles uit en werkte ondertussen ook samen met band als The CatsTee Set en Golden Earring. Van een heel andere orde dan die Nederlandstalige popsingles was de samenwerking met Unit GloriaLeft Side en The Buffoons in de gelegenheidsformatie Package. De single Were You There uit 1969 is een trage song met rock- en blues-invloeden.

Nog steeds onder de artiestennaam Patricia verschijnt in 1970 de single Tell Me You're Never Gonna Leave Me, begeleid door Golden Earring en geschreven door George Kooymans. Het nummer werd geen hit, maar dat is zwaar onterecht. Het is heerlijke rocker met een overtuigende Paay. Samen met Golden Earring en onder andere Earth & Fire vormde ze ook Holland dat ter gelegenheid van een tv-programma de wat vreemde single Hans Brinker Symphony uitbracht in 1971.

Ook in 1971 richtte Paay Himalaya op dat slechts één single zou uitbrengen (Put Your Hand In The Hand). Die band ging vervolgens op in het eerdergenoemde Heart. Die band zou drie singles uitbrengen waarvan de eerste (Hang On) en de derde (Stronger) niet succesvol waren. 

De tweede single kwam echter voor in de tv-serie Waaldrecht en haalde de lagere regionen van de top 40. De A-kant Lovemaker is een echte glam rock track en is gewoon goed gedaan. Een goede combinatie van glad en ruig in zowel muziek als productie. De ballad Beautiful Woman op de B-kant is een heel ander soort track en niet echt memorabel. Het heeft wel een goed intro en een mooie gitaarsolo na een minuut of twee.

Zoals gezegd is deze single slechts een voetnoot in de muziekgeschiedenis en de enige reden dat ik deze nog ken is omdat mijn broer en ik de single toentertijd gekocht hebben. Maar het blijft een leuk nummer en het heeft ervoor gezorgd dat ik nu ook Tell Me You're Never Gonna Leave Me ken. Hoe leuk is dat?

© 2020 TTZL


Muziekencyclopedie: Heart
Wikipedia NL: Heart

YouTube: Lovemaker

YouTube: Jij Bent Niet Hip [Patricia]
YouTube: Were You There [Package]
YouTube: Hans Brinker Symphony [Holland]
YouTube: Put Your Hand In The Hand [Himalaya]
YouTube: Hang On [Heart]
YouTube: Stronger [Heart]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten