Zoeken in deze blog

zaterdag 17 oktober 2020

#414: Jonathan Richman & The Modern Lovers - Egyptian Reggae (1978)

Originele hoes
Jonathan Richman wordt in 1951 in Natick, MA geboren en keert na enige omzwervingen terug naar Massachusetts waar hij in Boston begin jaren zeventig The Modern Lovers opricht. De band bestaat van 1970 tot 1974 en alhoewel er een aantal demosessies gedaan worden (geproduceerd door John Cale van The Velvet UndergroundAllan Mason en Kim Fowley), en er een sterke live-reputatie wordt opgebouwd, worden er geen platen uitgebracht. Pas vanaf 1976, als de band onder de naam Jonathan Richman & The Modern Lovers succes boekt, worden de opnamen alsnog uitgebracht. Twee ex-leden van de band duiken later op in succesvolle andere bands: David Robinson in The Cars en Jerry Harrison in Talking Heads.

Roadrunner, een nummer uit de eerste periode van The Modern Lovers, is een aantal keren opgenomen met verschillende credits. De eerste keer was als The Modern Lovers in de demo-sessie met John Cale in 1972. Deze versie kwam op een single en op het uitgestelde eerste album. Met Kim Fowley namen ze nog twee versies op die op het uitgestelde tweede album terechtkwamen. En dan is er nog een versie op een live-album dat in 1973 werd opgenomen, maar de bekendste versie is opgenomen in 1974 door Jonathan Richman als solo-artiest. 

Dit nummer werd een aantal keer met verschillende B-kanten uitgebracht. Toen Jonathan Richman & The Modern Lovers in 1977 goede pers kregen in de UK werd deze versie als Roadrunner (Once) van Jonathan Richman op single uitgebracht, met op de B-kant Roadrunner (Twice) van The Modern Lovers (de door John Cale geproduceerde demo). Op de B-kant van de single The Morning Of Our Lives uit 1977 staat nog een versie, het live gespeelde Roadrunner (Thrice), en er bestaat ook nog een heuse videoclip.

Alhoewel Roadrunner nu bekend is en erkend wordt als een garage- en proto-punk-klassieker, sloeg het destijds niet aan in Nederland. Dat was wel anders met het eveneens in 1977 uitgebrachte Egyptian Reggae. Tien weken in de Top 40 met een tweede plaats als hoogste notering (en een clip in TopPop). Het nummer heeft een heel ander geluid dan Roadrunner en laat horen dat Richman zich niet in een hokje laat duwen.

Het is een heerlijke lome track met een titel die de lading dekt. De gitaar, in combinatie met de percussie, doet Midden-Oosters aan en het ritme is pure reggae. Dat is ook niet zo gek als je het nummer None Shall Escape The Judgement van Johnny Clark hoort. Het is overduidelijk dat Egyptian Reggae leentjebuur heeft gespeeld bij dit door Earl Zero geschreven nummer (in 1980 kreeg hij de kans None Shall Escape The Judgement zelf op te nemen). In het begin werden aan Earl Zero geen credits toegekend voor Egyptian Reggae. Later is dit terecht hersteld. Ook de B-kant van de single, Roller Coaster By The Sea, is een leuk nummer. 

Jonathan Richman is nooit echt doorgebroken bij het grote publiek (het zou echter in Nederland bij deze ene hit blijven), maar hij heeft voldoende aanhang gehouden om tot op de dag van vandaag actief te blijven in de muziek. En als je eens een keer een minuut of twintig over hebt, is het bekijken van hun TopPop Special uit 1978 zeker de moeite waard.

© 2020 TTZL


Fan website: Jojoblog


YouTube: Egyptian Reggae

YouTube: Roadrunner [videoclip]
YouTube: Egyptian Reggae [TopPop clip]
YouTube: TopPop Special [video]

YouTube: None Shall Escape The Judgement [Johnny Clark]
YouTube: None Shall Escape The Judgement [Earl Zero With The Soul Syndicate]



Geen opmerkingen:

Een reactie posten