Zoeken in deze blog

zondag 25 oktober 2020

#415: The Foetus Of Excellence ‎– The Foetus Of Excellence (1985)

Australiër JG Thirlwell komt in 1978 in Londen aan en, na even in een punkband gespeeld te hebben, begint hij het 'muzikale project' Foetus. Zijn muzikale creaties breken met de algemene rock-conventies en zijn experimentele panorama's van noise, intense en complexe ritmes en tape loops

Hij kan geen geïnteresseerde platenmaatschappij vinden en richt daarop zijn eigen maatschappij Self Immolation op. Een opvallende naam wil natuurlijk ook wel helpen om je product onder de aandacht te brengen, zoals zijn eerste single die hij uitbracht onder de naam Foetus Under Glass

Hij brengt daarna nog een paar singles en twee albums uit die behoorlijk experimenteel zijn en waarbij hij speelt met de bandnaam. Foetus is een vast onderdeel van een verder steeds wijzigende bandnaam, waarbij Thirlwell niet altijd goede smaak kan worden verweten: 

You've Got Foetus On Your Breath, Foetus Over Frisco en Phillip And His Foetus VibrationsHet uitbrengen van singles en albums onder steeds weer een andere variatie zou hij volhouden tot begin jaren negentig waarna hij alleen nog maar onder de naam Foetus zou uitbrengen. Overigens is hij zelf ook onder vele pseudoniemen (Bubba Kowalski, Clint Ruin, Frank Want, Karl Satan And The Transvestites From Hell, Manorexia, Phillip Toss, Steroid Maximus, Xordox) actief als hij bijvoorbeeld voor anderen produceert om meespeelt op hun albums. Tenslotte werkt hij ook veelvudig samen onder projectnamen als Baby Zizanie, The Flesh Volcano, The Foetus Symphony Orchestra en Wiseblood.

Midden jaren tachtig raakt het label Some Bizarre geïnteresseerd en brengt de LP Hole uit in september 1984. Het is een sterk album waarop blijkt dat Thirlwell een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zonder zijn experimentele kant te verloochenen incorporeert hij rauwe bluesindustrial dance en symfonische elementen in sterke tracks als Clothes Hoist en I'll Meet You In Poland Baby.

Vlak daarna volgt de 12" Calamity Crush (met Catastrophy Crunch op de B-kant) waarop die industrial dance nog nadrukkelijker aanwezig is en op de volgende 12" (met Wash en Slog) krijgt zijn eigen universum steeds meer vorm. 

De A-kant van de volgende 12" (Finely Honed Machine) bestendigt die lijn, terwijl op de B-kant (Sick Minutes (Unmutual) een heel andere kant van Foetus de ruimte krijgt. Het is een compositie met ambient en minimal music invloeden die langzaam opbouwt tot uiteindelijk de geniale gekte van Foetus weer naar de oppervlakte doorbreekt. 

Al het voorgaande mondt uit in de LP Nail die in oktober 1985 uitkomt. Het is een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van Foetus, samen met bijvoorbeeld de albums Thaw (uit 1988) en Flow (uit 2001). Op Nail zijn alle elementen mooi in balans en dat resulteert in tracks als The Throne Of Agony en Enter The Exterminator.

Ik realiseer mij dat de sonische aanvallen van Foetus lang niet iedereen zullen aanspreken, maar voor de avontuurlijke luisteraars onder de lezers is er veel moois te ontdekken onder de smoezelige oppervlakte van Thirlwell's Foetus project.

Rest nog om op te helderen wat The Foetus Of Excellence is dat in de titel van dit blog wordt vermeld. Het is een kartonnen box (met T-shirt) die in november 1985 werd uitgebracht en bedoeld was om de Foetus vinylplaten in op te bergen die tot dan toe via Some Bizarre waren verschenen (en hier besproken zijn).  

© 2020 TTZL


Officiële website: Foetus
Wikipedia EN: Foetus

YouTube: Scraping Foetus Off The Wheel ‎– Hole [LP - september 1984]

YouTube: Foetus ~ Art ~ Terrorism ‎– Calamity Crush [12" - oktober 1984]

YouTube: You've Got Foetus On Your Breath ‎– Wash [12"- februari 1985]
YouTube: You've Got Foetus On Your Breath ‎– Slog [12"- februari 1985]


YouTube: Scraping Foetus Off The Wheel ‎– Nail [LP - oktober 1985]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten