Zoeken in deze blog

zondag 1 november 2020

#416: John Barry - Thunderball (Original Motion Picture Sound Track) (1965)

Op 31 oktober 2020 overleed Sean Connery, de charismatische acteur die het personage James Bond, uit de boeken van Ian Fleming, gestalte gaf. Nu is dit een muziekblog en Connery was geen zanger, al was hij wel actief als verteller in opnamen van bijvoorbeeld Peter And The Wolf. En soms sprak hij nummers in als In My Life (van het gelijknamige album van The Beatles-producer George Martin) of droeg hij het gedicht Ithaca (van C. P. Cavafy) voor op muziek van Vangelis. En er is er een single met een zingende Sean Connery. Het betreft twee nummers uit de film Darby O'Gill and the Little People (1959) die hij samen met Janet Munro zingt: Pretty Irish Girl en Ballamaquity's Band. Maar waar ik het deze week over wil hebben is de filmmuziek van John Barry bij de vroege James Bond films en dan met name Thunderball.

Het was Monty Norman die de muziek voor de eerste James Bond-film Dr. No (1961) componeerde, waaronder het onverwoestbare James Bond Theme. Daarna nam John Barry het stokje over en hij zou tussen 1963 en 1987 voor elf van de veertien James Bond-films de muziek componeren. Zo is 007 van zijn hand, het andere onverwoestbare thema dat in vele Bond-flims in één of andere vorm opduikt.

De ontstaansgeschiedenis van het soundtrackalbum van Thunderball is nogal getroebleerd. Titelsongs waren en zijn belangrijk voor de Bond-films, maar John Barry vond dat hij geen titelsong kon schrijven met in de teksten en de titel het woord 'Thunderball'. Hij kwam daarom met Mr. Kiss Kiss Bang Bang, gezongen door Shirley Bassey. De filmmaatschappij gaf echter aan dat het nummer een halve minuut te kort was voor de filmtitels. Barry schreef daarom een muzikaal intro van een halve minuut voor het nummer en nam het nummer opnieuw op. Niet Shirley Bassey, want die was niet beschikbaar, maar Dionne Warwick zong de nieuwe versie van Mr. Kiss Kiss Bang Bang.

Die nieuwe versie werd ook afgekeurd (en beide versies bleven onuitgebracht tot in de jaren negentig) omdat de filmmaatschappij toch een titeltrack wilde hebben met 'Thunderball' als titel. Daarop schreef Barry met tekstschrijver Don Black het nummer Thunderball dat werd ingezongen door Tom Jones. Ondanks dat het een haastklus was, is het naar mijn mening één van de beste James Bond-titelsongs met de legendarische uithaal van Jones aan het eind, die hem zelfs even in de problemen bracht: "I closed my eyes and I held the note for so long when I opened my eyes the room was spinning." 

Nu is het gewoonlijk zo dat het thema van de titelsong her en der opduikt in de andere nummers van de soundtrack. Dat had Barry ook gedaan, maar natuurlijk met Mr. Kiss Kiss Bang Bang en niet met Thunderball. Toen Barry dit nog aan het aanpassen was, kwam de filmmaatschappij alweer vragen om de opnamen zodat ze een soundtrackalbum konden uitbrengen. Barry echter was pas op de helft met alle gewenste aanpassingen en daarom staan op het originele album uit 1965 alleen nummers uit de eerste helft van de film. Pas vanaf 2003 is de rest van de score als bonustracks toegevoegd aan het album.

Toch staat er voldoende moois op het originele album, zoals Chateau Flight dat rustig en gedragen begint, maar heftig eindigt. Switching The Body en Crash Landing/The Bomb staan dan weer bol van de spanning en Thunderball is fijne jazzy-instrumentale uitvoering van de titeltrack. Meer up-tempo tracks zijn er ook, zoals de cha-cha-chá Death Of Fiona en de instrumentale versie van Mr. Kiss Kiss Bang Bang.

De originele versie van Thunderball is een soundtrackalbum dat ik nog regelmatig draai, maar de versie uit 2003 heeft wel als voordeel dat er veertig minuten aan extra muziek op staat.

© 2020 TTZL


Officiële website: John Barry
Wikipedia EN: John Barry
Wikipedia NL: John Barry

YouTube: Thunderball [album]

YouTube: Thunderball [Tom Jones]
YouTube: Chateau Flight
YouTube: Thunderball
YouTube: Death Of Fiona

YouTube: In My Life
YouTube: Ithaca
YouTube: 007
YouTube: Mr. Kiss Kiss Bang Bang [Shirley Bassey]
YouTube: Mr. Kiss Kiss Bang Bang [Dionne Warwick]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten