Zoeken in deze blog

zondag 29 november 2020

#420: Nasmak - 4our Clicks (1982)

In de nasleep van punk was er een ongekende golf van goede en creatieve bands in Nederland. Noem het post-punk, noem het new wave of noem het iets anders, maar uiteenlopende bands als De Div (zie #297 en #376), Mecano, Minny Pops, The Tapes, MAM, Spasmodique, Eton Crop, Blue Murder en Clan of Xymox maakten geweldige muziek in de jaren tachtig. 

Nasmak mag daarbij niet onvermeld worden. De eerste Nederlandse band die een sessie bij de legendarische Britse DJ John Peel mocht doen en de band die misschien wel het beste Nederlandse album ooit heeft gemaakt: 4our Clicks.

De band start in 1978 als Nasmaak en is onder die naam ook aanwezig met het nummer Hondepoep op het album Uitholling Overdwars dat Nederlandse bands promoot. Nadat besloten is niet meer in het Nederlands te zingen word de naam verkort tot Nasmak en op het eerste album Nasmak Plus Instruments, Instruments Plus Nasmak uit 1980 maakt Truus de Groot nog onderdeel uit van het geheel. Truus bespeelt de zogenaamde kraakdoos en dat geeft een karakteristiek geluid. Dat valt ook John Peel op en hij noemt het album "de beste plaat van het Europese continent in jaren" en nodigt de band uit voor een sessie. Truus verlaat de groep echter en gaat als Plus Instruments verder. 

Op het tweede album 4our Clicks bestaat de band uit Theo van Eenbergen (bas, zang), Toon Bressers (drums, zang), Joop van Brakel (gitaar, zang) en Henk Janssen (synthesizer, gitaar, zang). Het album is van internationale klasse met tracks als Nothing But The LyricsSade M DeTake A Look en No Touch And Go. Heerlijk hoekige songs, met verrassende zanglijnen en synthesizer-partijen, die (bijna) dansbaar zijn. 

Helaas staan niet alle tracks van het album op YouTube, maar de hoogtepunten van het album (de drie songs die het album openen: Pilot In ChargeWaiting Room en I Hope I Am Gonna Rain Today) en Not Your Living Doll zijn gelukkig allemaal aanwezig. Ik denk dat het met name het inventieve basspel is dat mij naar binnen zuigt in deze nummers en in Not Your Living Doll is het samenspel tussen bas en drums meesterlijk. Voeg daarbij de heerlijke staccato gitaren en de  sterke vocalen en een vijfsterrenplaat is geboren.

De band was niet geheel tevreden was met de mix van de LP en daarom kwam er een remix uit op CD in 1988. Het zal wel komen doordat de LP al in mijn geheugen gegrift was voordat de remix uitkwam, want ik prefereer nog steeds die LP-versie. 

© 2020 TTZL


Officiële Facebook: Nasmak
Wikipedia NL: Nasmak

YouTube: Waiting Room
YouTube: Sade M De
YouTube: No Touch And Go
YouTube: Take A Look

YouTube: Hondepoep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten