Zoeken in deze blog

zondag 26 januari 2020

#376: De Div - Stap Voor Stap (1981)

In blog #297 besteedde ik al eens aandacht aan het Delftse De Div. Deze band bestond van 1979 tot 1990 en het vorige blog focuste zich op materiaal uit de latere periode (1985/86). Deze keer wil ik terug naar de start, de mini-LP Stap Voor Stap uit 1981.

In het prille begin is het een experimentele groep. Het eerste optreden is in de hal van het gebouw van bouwkunde van de TU Delft in het kader van een protest tegen de invoering van de tweefasenstructuur en daarom werd er ook in het Nederlands gezongen (en dat bleef lange tijd zo). Al snel wordt het serieuzer en ontstaat de bezetting van de eerste platen: Art Zaaijer (zang), Marc De Reus (bas), Peter De Wolf (drums), Rob Dingemans (gitaar) en Niek Van Slobbe (gitaar).

Met producer Dick Polak (ook wel bekend als Dirk Polak en vooral bekend van Mecano) worden  medio 1981 vier nummers opgenomen die nog hetzelfde jaar verschijnen bij het eveneens Delftse label Plexus.

Het mini-album opent met Stap Voor Stap en dat nummer ligt van alle vier de tracks het dichtst bij het hoekige, tegendraadse en met funk-invloeden geïnjecteerde geluid dat op de toekomstige releases zo kenmerkend zal zijn voor De Div. Ook tekstueel is het een voorbode van wat gaat komen: abstract, kritisch en non-conformistisch.

In Het Midden is muzikaal iets traditioneler van opbouw en vorm dan het titelnummer en heeft de prachtige tekstuele passage: 

Langzaam, langzaam, kijk om je heen
Langzaam, langzaam, jouw ogen zijn van steen
Hoor ze schuren in hun kassen
En bij iedere stap
Hou ik meer, hou ik meer
Hou ik meer van dat geluid

De twee nummers op kant B kennen tekstuele thema's die persoonlijk van aard en redelijk verhalend zijn, respectievelijk over eenzaamheid en de leegte van het bestaan. Het zullen uitzonderingen blijken te zijn in het oeuvre van De Div.Spetters heeft een inventief drumritme en een geweldige diepe bas. Daarbij komt nog dat de melodielijn van de zang heerlijk eigenzinnig is, net als in het nummer daarna, Meer

In mijn vorige blog over De Div uit juni 2018 schreef ik dat het mooi zou zijn als iemand het complete oeuvre van De Div (inclusief demo's, cassettes, tracks op verzamelaars etc.) zou uitbrengen in een mooie, geremasterde verzamelbox. Helaas is dat er nog niet van gekomen. En dat is jammer, want de muziek van De Div verdient absoluut een tweede ronde.

© 2020 TTZL


Officiële website: De Div
Wikipedia NL: De Div

YouTube: Stap Voor Stap [mini album]

YouTube: Stap Voor Stap
YouTube: In Het Midden
YouTube: Spetters
YouTube: Meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten