Zoeken in deze blog

zondag 12 januari 2020

#374: Rush - Moving Pictures (1981)

Er ging een grote schok door de muziekwereld toen het bericht kwam dat drummer en tekstschrijver Neil Peart van Rush was overleden op 67-jarige leeftijd. Zijn ziekte (hij vocht drie-en-een-half jaar tegen hersenkanker) was een goed bewaard geheim en het lijkt erop dat het nogal plotselinge einde van Rush een paar jaar terug dus niet alleen met zijn spierproblemen in benen en armen te maken had. Eerder had het verlies binnen tien maanden in 1997-98 van zijn dochter (ongeluk) en vrouw (kanker) al voor een lange sabbatical gezorgd.

Neil Peart was onbetwist één van de beste rockdrummers aller tijden en is van invloed geweest op vele andere rockdrummers. Zijn 'in-concert' drumsolo's zijn vermaard vanwege zijn gebruik van een zeer uitgebreide drumkit (zie bijvoorbeeld zijn optreden bij David Letterman). Voor mij zit zijn grootsheid echter nog meer in de inventieve manier van drummen waarmee hij de bas van Geddy Lee en de gitaar van Alex Lifeson ondersteunde binnen de songs van Rush.

Het is allemaal goed terug te horen op Moving Pictures, het absolute hoogtepunt in het oeuvre van Rush (al komen Permanent Waves en 2112 akelig dicht in de buurt). Het album opent met Tom Sawyer en met de prachtige synthesizerpartijen is het een ultiem progrock nummer. 

In het daaropvolgende Red Barchetta beschrijft Peart een toekomst waarin autorijden verbannen is door een 'motor law', maar de oom van de protagonist  heeft nog een rode Barchetta verborgen waar ze op zondagen heimelijk in rijden. Prachtige verhalende song met heerlijk gitaarwerk, zowel subtiel als uit de bocht gierend als een sportwagen.

Het instrumentale YYZ is een concertfavoriet en verwijst naar de code van het vliegveld in de buurt van Rush' thuisbasis. Die code hoorde Rush in morse toen zij door gitarist Alex Lifeson naar huis werden gevlogen en dat ritme werd de basis voor YYZ (en is ook in het nummer terug te horen). Limelight sluit daarna kant A af in stijl. Het nummer drukt Peart's onbehagen uit met alle aandacht die blijkbaar hoort bij het succes dat ze hebben. 

Op kant B opent het elf minuten durende The Camera Eye met een uitgesponnen intro dat na een minuut of twee abrupt overgaat in de rest van de track. Daarin krijgen alle drie bandleden de ruimte om te excelleren en fabriceren ze een intrigerend werkstuk. 

In Witch Hunt roept het intro een heel naargeestige sfeer op die perfect bij het nummer blijkt te passen. De heksenjacht wordt hier overdrachtelijk gebruikt voor de situatie waarin machthebbers het volk manipuleren:

The righteous rise
With burning eyes
Of hatred and ill-will.
Madmen fed on fear and lies
To beat and burn and kill.

They say there are strangers who threaten us,
Our immigrants and infidels.
They say there is strangeness to danger us
In our theatres and bookstore shelves,
That those who know what's best for us
Must rise and save us from ourselves.

Er is sinds 1981 niet veel veranderd...

Afsluiter Vital Signs kent een heerlijk hoekig ritme en in de gitaarriff zijn reggae-invloeden te herkennen. Het gebruik van electronica (met name het gebruik van sequencers) wordt op de volgende albums verder uitgebouwd. Ook hier is het tekstuele thema (individualiteit versus de druk om te conformeren aan de norm) nog steeds actueel. 

Met de hoes van het album is ook nog iets bijzonders aan de hand. Het is een 'triple entendre' (drievoudige woordspeling). Ten eerste zien we verhuizers die schilderijen verplaatsen ('they are moving pictures'). Ten tweede staan er mensen naar de schilderijen te kijken en deze zijn erdoor ontroerd ('emotionally these are moving pictures'). En ten derde zien we op de achterkant van de hoes dat een filmcrew een 'moving picture' van het geheel aan het opnemen is.  

Tot slot moet ik de lezers van dit blog mijn verontschuldigingen aanbieden. Ik kwam er tot mijn schrik achter dat ik niet eerder over Rush geschreven heb terwijl de band tot mijn favorieten behoort. Ik hoop het in de toekomst meer dan goed te maken! 


© 2020 TTZL


Officiële website: Rush
Wikipedia EN: Rush
Wikipedia NL: Rush

YouTube: Moving Pictures [album]

YouTube: Tom Sawyer
YouTube: Red Barchetta
YouTube: YYZ
YouTube: Limelight
YouTube: The Camera Eye
YouTube: Witch Hunt
YouTube: Vital Signs

YouTube: Neil Peart in 'drum solo week' bij David Letterman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten