Zoeken in deze blog

zondag 22 november 2020

#419: VA - Geen Touw (Een Keuze Uit Ruim Vijf Jaar Ronflonflonsongs) (1990)

Van 10 oktober 1984 tot 30 januari 1991 was er op de Nederlandse radio (Hilversum III/Radio 3) een programma dat zijns gelijke niet kent: Ronflonflon (avec Jacques Plafond)Onder "leiding" van Jacques Plafond (=Wim T. Schippers) maakte een vaste groep medewerkers wekelijks absurdistische radiocabaret dat in het verlengde lag van tv-producties als De Fred Haché ShowVan Oekel's Discohoek en De Lachende ScheerkwastNet als met andere Wim T. Schippers vind je dit programma geweldig of helemaal niets.

Het motto van de show was dat het, als enige in Nederland, uit 100% gesproken woord en 100% muziek bestond. In de praktijk betekende dit dat er regelmatig door de gedraaide platen heen gesproken werd, platen die door Jacques Plafond regelmatig afgekondigd werden met "wat is dit een kutplaat" als ze hem niet bevielen.

Toch waren er wel muzieknummers die in zijn geheel gedraaid waren, maar dit waren veelal de eigen producties. In totaal zijn er 275 van die eigen liedjes uitgezonden, waarvan er zo'n 200 speciaal voor Ronflonflon zijn gemaakt.

Vanwege het geringe budget werden medewerkers van het programma ingezet als stemacteur en werden meerdere van de ongeveer 35 personages vertolkt door één acteur. Zo vertolkte Janine van Elzakker de karakters Elsje de Wit, Jacqueline van Benthemde Weduwe van BeurdenAnneke Rol en Wilhelmina Kuttje Jr. (waarbij ze nadrukkelijk vermeldde dat dit "met twee T's" geschreven werd) en speelde Rogier Proper speelde Jaap Knasterhuis en Inspecteur Falckenbosch. Andere prominenten waren zangeres Neel van der Elst (als Etna Vesuvia) en natuurlijk was ook Clous van Mechelen aanwezig als pianostemmer Jan Vos.

In het huidige omroepbestel is het ondenkbaar dat zo'n radioprogramma nog gemaakt zou kunnen worden, laat staan dat het meer dan zes jaar zou blijven bestaan. Gelukkig zijn inmiddels alle shows online te beluisteren, mede door de inspanningen van de vele fans die middels eigen opnamen het incomplete omroeparchief konden aanvullen.

Daarnaast zijn er CD's verschenen waarop Ronflonflon-liedjes staan. Er staan een paar liedjes op Schippers in Plafondvaart (CD uit 1992) en op Flarden Uit Ronflonflon Avec Jacques Plafond (1984-1991) (3CD uit 2009) staan zowel liedjes als radiofragmenten. Voor wie één CD voldoende vindt is Geen Touw (Een Keuze Uit Ruim Vijf Jaar Ronflonflonsongs) (CD uit 1990) een goede keuze. Hierop staat een mooie dwarsdoorsnede van kolder, sensuele spanning, lulligheid en quasi-diepzinnigheid. Luister naar een paar van de 23 nummers op deze CD en geniet... of niet:

© 2020 TTZL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten