Zoeken in deze blog

zaterdag 7 november 2020

#417: (DNA featuring) Suzanne Vega - Tom's Diner (1987/1990)

In 1987 brengt Suzanne Vega haar tweede plaat uit. Na het succesvolle, zelfgetitelde debuut is Solitude Standing opnieuw een sterk album. Single Luka (een nummer over kindermishandeling) deed veel voor het album, maar er staan veel meer goede tracks op zoals In The Eye, Solitude StandingLanguage en Gypsy.

Het meest opvallend bij eerste beluistering is echter Tom's Diner, het a capella openingsnummer. Het is een beschrijving van een situatie die is gebaseerd op haar ervaringen in Tom's Restaurant in New York, waar zij regelmatig kwam (de buitenkant van hetzelfde restaurant is ook te zien in de serie Seinfeld). 

Vega had voor het nummer eerst een pianobegeleiding in gedachten, maar omdat ze op dat moment niemand kende die dat zou kunnen verzorgen begon ze het nummer a capella te doen bij haar concerten en dat is toen zo gebleven. Het nummer is ook uitgebracht op single (soms met het instrumentale slotnummer van het album Tom's Diner (Reprise) op de b-kant), maar het deed niet veel.

Drie jaar later maakt het Engelse duo DNA (Nick Batt en Neal Slateford) een remix van het a capella-nummer waarbij er een dance-laag onder het nummer wordt gelegd. Het werkt wonderwel en na het gehoord te hebben besluit Vega het nummer uit te brengen als Tom's Diner van "DNA featuring Suzanne Vega". 

Vega verwacht dat de remix hoogstens zal aanslaan bij een beperkte groep dance-liefhebbers, maar de praktijk is anders. Het nummer wordt in deze versie een grote hit en verkoopt miljoenen exemplaren. Het is dan ook knap hoe DNA er een dance-track van heeft gemaakt, terwijl de charme van het origineel in tact blijft. Er verschijnt natuurlijk ook nog een 12"-versie van, maar die langere track voegt iets wezenlijks toe aan de single. Een toevalstreffer, maar soms zijn die het leukste.

© 2020 TTZL


Officiële website: Suzanne Vega
Wikipedia EN: Suzanne Vega / DNA
Wikipedia NL: Suzanne Vega

YouTube: Tom's Diner [Suzanne Vega]
YouTube: Tom's Diner (Reprise) [Suzanne Vega]
YouTube: Tom's Diner [DNA featuring Suzanne Vega]
YouTube: Tom's Diner (12") [DNA featuring Suzanne Vega]

YouTube: Luka
YouTube: In The Eye
YouTube: Language
YouTube: Gypsy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten