Zoeken in deze blog

zondag 15 november 2020

#418: Peter Criss - Out Of Control (1980)

Er zijn van die platen waarvan ik heus wel weet dat ze niet echt goed zijn, maar waar ik toch een zwak voor heb. Out Of Control van Peter Criss (de ex-drummer van KISS) is er zo één. Dat komt waarschijnlijk mede door de voorgeschiedenis van het album, dat vlak na zijn (eerste) ontslag uitkwam.

Op 18 mei 1980 maakte KISS namelijk bekend dat Peter Criss uit de band was gestapt vanwege persoonlijke redenen. In werkelijkheid was hij ontslagen vanwege de onhoudbare situatie die was ontstaan door zijn overmatige drank- en drugsgebruik. Niet alleen zijn gedrag was problematisch, maar ook op zijn drummen kon men niet meer vertrouwen. 

Op het album Dynasty uit 1979 speelde hij nog maar mee op één nummer: Dirty Livin'. Op nummers als I Was Made For Lovin' YouSure Know SomethingMagic Touch en de rest van het album is sessiedrummer Anton Fig te horen (overigens zonder dat hij ergens vermeld wordt). Op het volgende album Unmasked (dat twee dagen na het persbericht over Criss' ontslag verscheen) speelt Anton Fig ook alle drumpartijen, al vermeld het album Peter Criss nog als drummer. Dat album wordt overigens niet al te best ontvangen door een mix van zwakke nummers als Shandi en sterkere tracks als Talk To Me.

Er waren slechts vijf maanden verstreken sinds zijn ontslag toen Criss zijn tweede solo-album Out Of Control uitbracht. Zijn eerste solo-album bracht hij uit in 1978, tegelijk met de andere KISS-leden (zie blog #307), en daaruit bleek al zijn voorliefde voor pop en jazz. Soms leidt dat tot een zoetsappige ballad als By Myself en ook in de midtempo songs is het resultaat vaker middelmatig (Where Will They Run en Feel Like Letting Go) dan leuk (Out Of Control). De beste resultaten zitten in uptempo-tracks als In Trouble AgainI Found Love en You Better Run

Dat Criss zelf nog niet los was van zijn KISS-verleden blijkt wel uit de tekst 'Ex-drummer of KISS' die prominent op de hoes staat en uit de coda die hij toevoegde aan het album. Enkele seconden na het laatste nummer is Criss heel zachtjes te horen als hij met pianobegeleiding twee regels uit het nummer As Time Goes By zingt (bekend uit een scène in Casablanca): "You must remember this, a kiss is still a kiss". 

Als rechtgeaarde, 15-jarige KISS-fan bleef ik Peter Criss ook na zijn vertrek uit KISS volgen (net als twee jaar later Ace Frehley na zijn vertrek). Toen ik deze week de CD Japan-aankondiging kreeg van een 'Limited Low-priced Reissue' van dit album hoefde ik dan ook niet lang te denken.

© 2020 TTZL


Officiële website: Peter Criss
Wikipedia EN: Peter Criss
Wikipedia NL: Peter Criss

YouTube: By Myself
YouTube: I Found Love
YouTube: Out Of Control
YouTube: You Better Run

YouTube: Dirty Livin' [Kiss - Dynasty, 1979]
YouTube: I Was Made For Lovin' You [Kiss - Dynasty, 1979]
YouTube: Sure Know Something [Kiss - Dynasty, 1979]
YouTube: Magic Touch [Kiss - Dynasty, 1979]
YouTube: Shandi [Kiss - Unmasked, 1980]
YouTube: Talk To Me [Kiss - Unmasked, 1980]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten