Zoeken in deze blog

zondag 6 december 2020

#421: Porcupine Tree - Arriving Somewhere... (2006)

In eerdere blogs belichtte ik al een album van Porcupine Tree (#7) en een solo-album van voorman Steven Wilson (#124). Sinds 1987 werkte Wilson solo onder de naam Porcupine Tree, maar in 1993 kwamen Colin Edwin (bas), Richard Barbieri (toetsen) en Chris Maitland (drums) bij de band en die laatste werd in 2002 vervangen door Gavin Harrison. In september 2009 verscheen het laatste studio-album The Incident en in de drie jaar daarna volgden nog drie albums met live-opnamen uit de periode 2007-2010. En alhoewel Wilson de eerste jaren nog volhield dat de band nog bestond, maar even niet actief was, werd naarmate de jaren verstreken duidelijk dat Porcupine Tree niet meer bestond. 

Het werd echter niet geheel stil rondom de band, want er verschenen geremasterde heruitgaven van sommige albums met als hoogtepunt de in februari 2020 verschenen luxe 3CD+Blu-Ray heruitgave van In Absentia (en de fans hopen dat het niet hierbij blijft).

Een grote verrassing was ook dat er ineens een officiële Porcupine Tree Bandcamp-pagina verscheen waarop niet alleen eerder verschenen, gelimiteerde live CD's als download worden aangeboden, maar inmiddels al negen nieuwe albums met live-opnamen. Wat een feest!

Al die nieuwe live-opnamen deden mij terugdenken aan één van mijn favoriete Porcupine Tree albums, de live dubbel-DVD Arriving Somewhere... uit 2006. Het bevat opnamen uit oktober 2005 in Chicago van de Deadwing-tour, het achtste studio-album. 

Wat vooral opvalt aan het album is de songkeuze. Er zijn nummers van recente albums als Stupid Dream (1999*), Lightbulb Sun (2000^) en In Absentia (2002°) en van het toen recent verschenen Deadwing (2005) komen concertopener Open Car (gezegend met een heerlijke ruige riff), het melancholieke Lazarus en de fijne tracks The Start Of Something Beautiful en Halo.

Don't Hate MeEven Less
Hatesong
° Blackest Eyes, Heartattack In A LaybyThe Sound Of Muzak, Trains

Opvallender zijn echter de keuzes voor tracks die alleen als extra's op special editions of DVD-surround versies van de albums voorkomen. Zo komt het als intromuziek gebruikte Revenant van de Deadwing-DVD, net als het prachtige instrumentale Mother And Child Divided. Van de special edition van Lightbulb Sun komt Buying New Soul en So Called Friend is een b-kantje van een Deadwing-single. Het is wel duidelijk dat dit soort nummers geen vullers zijn, maar volwaardige songs.

Het toppunt van het concert komt ook van Deadwing (en gaf ook de titel aan de DVD): Arriving Somewhere But Not Here. Het nummer is één van mijn meest geliefde Porcupine Tree nummers omdat het alles waar de band voor staat in één track van een minuut of twaalf samenvat. De start is heel rustig en dat duurt een minuut of vier. Daarna wordt het tempo opgevoerd, maar dit is niet de enige schakeling in het nummer. Twee minuten later breekt namelijk de hel los als er een heerlijke metal-passage volgt. En drie minuten daarna wordt doodleuk en abrupt weer helemaal teruggeschakeld naar het geluid van het rustige begin om daarna weer midtempo te eindigen. Meesterlijk.

Luister en kijk naar het hele concert op YouTube en geniet van Porcupine Tree in topvorm. De 2DVD is niet meer verkrijgbaar, maar in 2018 kwam er een heruitgave waarbij het concert op 2 CD's en Blu-ray staat voor slechts 18 euro. In goed Nederlands een 'no brainer'.

© 2020 TTZL



Officiële website: Porcupine Tree [archief] / Steven Wilson HQ
Wikipedia EN: Porcupine Tree
Wikipedia NL: Porcupine Tree

YouTube: Arriving Somewhere... [album]

YouTube: Don't Hate Me
YouTube: Even Less
YouTube: Hatesong
YouTube: Blackest Eyes
YouTube: The Sound Of Muzak
YouTube: Trains
YouTube: Open Car
YouTube: Lazarus
YouTube: Halo
YouTube: Revenant
YouTube: Buying New Soul


Geen opmerkingen:

Een reactie posten