Zoeken in deze blog

zondag 13 december 2020

#422: Logic System - Venus (1981)

Hideki Matsutake (松武秀樹) zal voor de meeste mensen buiten Japan geen bekende naam zijn. Toch heeft deze synthesizer-programmeur, componist, arrangeur en producer een indrukwekkende carrière. Hij raakte geïnteresseerd in synthesizers toen hij op de Expo '70 in Osaka het album Switched On Bach (uit 1968) van Walter Carlos hoorde. Een jaar later werd hij de assistent van de Japanse synthesizer-pionier Isao Tomita en werkte mij aan albums van andere artiesten, zoals Akiko Yano.

Op die manier raakte hij ook betrokken bij het eerste solo-album van Ryuichi Sakamoto van Yellow Magic Orchestra (aka YMO - zie gerelateerde blogs #72, #79, #217, #270 en #327). Hij werkte daarna ook als synthesizer-programmeur mee aan de albums van YMO en drukte daarbij zo zijn stempel dat hij regelmatig het "vierde YMO-bandlid" wordt genoemd (een beetje zoals producer George Martin de Fifth Beatle wordt genoemd).

In 1981 startte Matsutake zijn eigen project onder de naam Logic System en bracht het debuutalbum Logic uit. De muziek op dat album ligt behoorlijk in het verlengde van de YMO-albums, maar op het tweede album (Venus) tapt hij deels uit een ander vaatje. 

Het album opent met titeltrack Venus en dat is een lieflijke, lyrische synthesizer-ballad, net als de derde track I Love You. Er zijn ook tracks die verder bouwen op waar hij met Logic was gebleven, zoals MorpheusPlanTake A Chance en Automatic Collect, Automatic Correct.

Be Yourself en Metamorphism wijken echter af vanwege de duidelijke jazzrock-invloeden terwijl Prophet en de korte afsluiter Equivalent (welke refereert aan de intro van de openingstrack) een experimenteler karakter hebben. Venus is daarmee een heel afwisselend en intrigerend werkstuk in het Logic System-verhaal dat nog steeds doorloopt (onlangs kwam het nieuwe album Technasma uit).

Van debuutalbum Logic en van het derde (Orient Express) en vierde (To Gen Kyo) album had ik inmiddels de Japanse CD-uitgaven voor een redelijke prijs op de kop kunnen tikken. Van Venus was mij dat nog niet gelukt en daarom ben ik maar wat blij met het Parijse label wewantsounds.com dat zij een paar maanden geleden het album hebben heruitgegeven. 

© 2020 TTZL



Officiële website: Logic SystemHideki Matsutake
Wikipedia EN: Hideki Matsutake

YouTube: Venus [album]

YouTube: Venus
YouTube: Morpheus
YouTube: I Love You
YouTube: Plan
YouTube: Take A Chance
YouTube: Be Yourself
YouTube: Prophet
YouTube: Metamorphism
YouTube: Equivalent

Geen opmerkingen:

Een reactie posten