Zoeken in deze blog

zaterdag 19 december 2020

#423: King Crimson - On (And Off) The Road (2016)

Vanaf 1968 had King Crimson een belangrijke en bepalende rol gespeeld in de progressieve rockmuziek met zeven studio- en twee live-albums, waaronder In The Court Of The Crimson King, Lizard en Larks' Tongues in AspicMaar in 1975 hield het King Crimson-verhaal op en legde voorman Robert Fripp zich toe op het leveren van bijdragen aan albums van artiesten als David BowiePeter Gabriel en Daryl Hall. Ook begon hij het kortstondige project The League of Gentlemen
Toch formeerde Fripp in 1981 weer een band met gitarist/zanger Adrian Belew, bassist Tony Levin en drummer Bill Bruford onder de naam Discipline. Tijdens de repetities en eerste optredens werd het voor Fripp echter al snel duidelijk dat de groep getalenteerde en ervaren muzikanten alle trekken van een volgende incarnatie van King Crimson had. Daarop werd besloten de groep dan ook maar zo te noemen en hun eerste album werd Discipline genoemd. 

Voor de King Crimson fans was dat album wel even wennen. Er werden vele, diverse labels op geplakt door de muziekpers en band gaf aan dat, alhoewel de band de vertrouwde naam gebruikte, het gezien moest worden als een nieuwe eenheid. De muziek was dan wel in de King Crimson-geest, de injectie met kunstzinnige new wave á la Talking Heads (waar zowel Fripp als Belew mee hadden samengewerkt) zorgde voor een geheel nieuwe ervaring. 

Die ervaring beviel echter goed met heftige songs als Elephant Talk en Thela Hun Ginjeet, terwijl daar een introspectieve track als The Sheltering Sky tegenover staat. De positieve ontvangst van het album leidde ertoe dat binnen een jaar het volgende album verscheen: Beat. Het album is bijna net zo goed en ook hier vinden we weer een mooie afwisseling van uptempo (Neil And Jack And Me, Neurotica) en downtempo tracks (Two Hands) en het prachtige Heartbeat dat het beste van beide werelden verenigt.

Weer twee jaar later verschijnt Three Of A Perfect Pair. Opnieuw een prima album dat net niet het zeer hoge niveau van Discipline haalt. Het titelnummer Three Of A Perfect Pair trapt het album op vertrouwde in midtempo af. Opvallend is dat er een flink aantal (voor King Crimson begrippen) toegankelijke songs op staan als Model Man en Man With An Open Heart. Daar tegenover dan weer tracks als Industry en Dig Me. Hoogtpunt is voor mij Sleepless en let vooral op het heerlijke basintro van Tony Levin.

In 2009 startte men de uitgave van boxsets en als eerste kwam een 5CD/1DVD versie uit van het debuutalbum In The Court Of The Crimson King. Deze werd twee jaar later gevolgd door een nog uitgebreidere versie (13CD/1BD/1DVD) van Larks' Tongues In Aspic. Door middel van vele, aan de studio-opnamen voorafgaande,  live-opnames documenteert de box de ontstaansgeschiedenis van het album. Daarnaast staan alle er stereo- en surroundversies op van de originele en daaropvolgende remixes en remasters. 

Die eerste twee boxen heb ik aangeschaft, maar daarna heb ik mij beperkt tot de CD+DVD heruitgaven die ook al met vele bonustracks en diverse stereo- en surround-versies gevuld zijn. Alleen de box die Discipline-periode documenteert kon ik niet weerstaan: On (And Off) The Road. Hier opnieuw, naast de drie albums in stereo- en surround-versies, ook vele live-opnamen (zowel audio als video). 

© 2020 TTZL


Officiële website: King Crimson
Wikipedia EN: King Crimson
Wikipedia NL: King Crimson

YouTube: Discipline [album]
YouTube: Beat [album]
YouTube: Three Of A Perfect Pair [album]

YouTube: Elephant Talk
YouTube: Neurotica
YouTube: Two Hands
YouTube: Heartbeat
YouTube: Industry
YouTube: Dig Me
YouTube: Sleepless

Geen opmerkingen:

Een reactie posten