Zoeken in deze blog

zondag 27 december 2020

#424: Tangerine Dream ‎– Pilots Of Purple Twilight (The Virgin Recordings 1980-1983) (2020)

Tangerine Dream is een band die zich heeft voorgedaan in vele gedaantes sinds 1967. In mijn blog uit 2013 (#42) schreef ik dat Edgar Froese de enige constante factor was is in al die jaren, maar die stelling is door zijn overlijden in 2015 ook achterhaald. De geschiedenis van de band wordt opgedeeld in verschillende perioden, wat ik in blog #42 uit de doeken heb gedaan. Ik gaf daar ook aan dat The Virgin Years (1973-1983) algemeen als de meest prominente en interessante periode wordt beschouwd. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Daarom was in juni vorig jaar In Search Of Hades (The Virgin Recordings 1973-1979) zo'n welkome uitgave. Naast de klassieke albums Phaedra, Rubycon, Ricochet, Stratosfear, Encore, Cyclone en Force Majeure bevat de box ook vele bonus tracks, zes CD's met niet eerder uitgebrachte live-opnamen, één CD met een niet eerder uitgebracht studio-album, een DVD met TV-opnames en drie albums die naar 5.1 surround-sound zijn gemixt. En natuurlijk zit er een mooi koffietafelboek erbij.

In oktober van 2020 volgde Pilots Of Purple Twilight (The Virgin Recordings 1980-1983) met de rest van The Virgin Years. Alhoewel deze box iets minder uitgebreid is dan de vorige, is het weer een prachtige uitgave. Een fors boekwerk zit er vanzelfsprekend weer bij, net als twee CD's met niet eerder in deze complete vorm uitgebrachte live-opnamen. Daarnaast zitten er twee soundtracks in de box die niet eerder officieel en/of met gebruik van de originele mastertapes zijn uitgebracht: The Soldier en The Keep. Hier worden veel fans heel blij van!

Blikvangers zijn echter de originele Virgin albums uit deze periode. Hoewel deze albums misschien niet de status hebben van de albums in de eerste box, zijn het prima albums waarop veel te genieten valt. Dat start al met Tangram dat uit Tangram Set 1 + Set 2 bestaat. Het is een evenwichtig album dat een indicatie geeft van wat we allemaal van het trio Froese/Franke/Schmölling mogen verwachten in de periode 1979-1985. 

Daarna volgde de soundtrack Thief waarvan met name Scrap Yard bekendheid kreeg doordat TV-stations het als tune gebruikten. Ook de uptempo single Dr. Destructo is redelijk bekend geworden. Op daaropvolgende studio-album Exit staat de track die deze box zijn titel heeft gegeven: Pilots Of Purple Twilight. Daarnaast vind ik Remote Viewing van dit album een fijne, atmosferische track.

In 1982 verschijnt het studio-album White Eagle en dat is mijn favoriet uit deze periode. Alles klopt aan dit album. Van het lange, afwisselende Mojave Plan (op kant A van de oorspronkelijke LP) tot het opzwepende Midnight In Tula, het sequencer-gestuurde Convention Of The 24 en de sfeervolle afsluiter White Eagle. In deze box worden er nog eens zes bonustracks aan toegevoegd.

In de box zitten daarnaast nog het live album Logos (met de sequentie Logos (Part 1)/Logos (Part 2)/Dominion) en het studioalbum Hyperborea. Dit laatste album is vergelijkbaar met White Eagle en bijna net zo sterk. Mooi zijn vooral opener No Man's Land, waar etnische muziek-invloeden opduiken, en een wederom LP-kant lange track, Sphinx Lightning.

Voor iedereen met een serieuze belangstelling voor Tangerine Dream zijn de boxen In Search Of Hades en Pilots Of Purple Twilight verplichte kost. Maar het is wel zaak om snel te zijn, want deze boxen verkopen vaak snel uit. Hades is al niet meer officieel verkrijgbaar en kun je nu alleen nog via derden op bijvoorbeeld bol.com of amazon.nl of discogs.com kopen.

© 2020 TTZL


Officiële website: Tangerine Dream
Wikipedia EN: Tangerine Dream
Wikipedia NL: Tangerine Dream

YouTube: Scrap Yard
YouTube: Dr. Destructo
YouTube: Remote Viewing
YouTube: Mojave Plan
YouTube: White Eagle
YouTube: No Man's Land

Geen opmerkingen:

Een reactie posten