Zoeken in deze blog

zondag 3 januari 2021

#425: Korla Pandit ‎- Selections From Korla Pandit's The Grand Moghul Suite (1950)

Al meer dan 35 jaar luister ik regelmatig naar Apostrophe ('), een album uit 1974 van Frank Zappa. Op dat album staat het korte nummer Excentrifugal Forz en op 0:42 komt daar het volgende tekstfragment voor: There's always [...], Him an' me can play the blues...

Kort geleden heb ik toch maar eens opgezocht wat er gezongen wordt en het onverstaanbare deel blijkt "Korla Plankton" te zijn. Dat hielp nog niet veel, maar op de Zappa Wiki website werd aangegeven dat het een verwijzing is naar de persoonsnaam Korla Pandit.

Dit blijkt een alias te zijn van organist John Roland Redd (1921-1998), een 'african american' uit Missouri die begin jaren veertig naar Los Angeles was verhuisd. Redd had een vrij lichte huidskleur en deed zich voor als Mexicaan onder de naam Juan Rolando. Op die manier kon hij lid worden van de 'Musicians Union' (waar 'african americans' niet werden toegelaten...) en maakte hij meer kans op werk. 

Toen eind jaren veertig, begin jaren vijftig de Exotica-muziek populair werd in de VS (zie ook blog #387) bedacht Redd samen met zijn vrouw een geheel nieuw personage: Korla Pandit. Ze creëerden een hele familiegeschiedenis van deze zogenaamd Frans-Indiase muzikant en het had succes. Hij kreeg een aanbod voor een televisieshow aan de Amerikaanse westkust en werd één van de vroegste muzikale TV-sterren. Op die manier zal ook Frank Zappa hem hebben leren kennen. Gezien de tekstuele verwijzingen in Excentrifugal Forz naar een tulband en een orgel is er geen twijfel dat Zappa naar Pandit verwijst.

Op Vita Records uit Californië kwamen ook platen uit van Korla Pandit. Zijn eerste 'langspeler' was een 10 inch plaat met de prachtige titel Selections From Korla Pandit's The Grand Moghul Suite. De muziek is nog wat houterig en ééndimensionaal, mede doordat Pandit alleen solo te horen is. Op basis van het acht jaar later verschenen Plays Music Of The Exotic East is beter te begrijpen waar zijn populariteit vandaan kwam. Er zijn grote muzikale stappen gezet en we horen edelkitsch op hoog niveau, perfect passend in de Exotica-stroming.

John Roland Redd is tot aan zijn dood de rol van Korla Pandit blijven spelen. Toen in de jaren zeventig zijn populariteit afnam bleef hij zijn personage spelen bij allerlei schnabbels en hij had een cameo in 1994 in de film Ed Wood van Tim Burton, over de beruchte filmregisseur uit de jaren vijftig. Mede hierdoor beleefde hij in de jaren negentig een hernieuwde populariteit.

Voor degenen die een geremasterde versie van Selections From Korla Pandit's The Grand Moghul Suite willen horen is hier de Spotify-link.

© 2021 TTZL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten