Zoeken in deze blog

zaterdag 9 januari 2021

#426: De Delvers - De Delvers (2018)

Laatst las ik in een nieuwsbrief van fysieke en webwinkel Variaworld een stukje over De Delvers. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het bleek een Vlaamse band te zijn die in december 2018 hun zelfgetitelde debuutplaat hebben uitgebracht. Hun stijl werd omschreven als "een eigenzinnige mix van korte, hoekige postpunk en new wave-nummers in het Nederlands, badend in echo's van de jaren 80, zonder nostalgisch te klinken" en daar werd ik wel nieuwsgierig van.

Het werd een prettige kennismaking. Albumopener En Als De Nacht Valt roept direct associaties op met de vroege albums van The Cure (#43), maar ook bands als Au Pairs (#260), A Certain Ratio, The Comsat Angels en natuurlijk Joy Division doemen op. Maar ook bands uit de lage landen als Arbeid Adelt! (#155), Siglo XX, De Div (#297, #376)en The Dutch (#98)zijn een referentiekader.

Toch zou ik De Delvers geen copycats durven te noemen, aangezien ze ook veel eigens inbrengen. Er zijn rock-invloeden en met name de zanglijnen zijn melodieuzer dan bij voornoemde bands. Het is een beetje zoals XTC, die zich ook niet vastpinden op één genre, maar moeiteloos schakelden tussen pop, progressive pop, art-rock, postpunk, new wave en een handvol andere stijlen.

Opvallend bij dat eerste nummer is dat het overkomt als een complete song, maar toch echt vijf tellen te kort komt om de twee minuten aan te tikken. Ook de andere songs zijn niet langer dan strikt noodzakelijk en zodoende ronden De Delvers tien songs af binnen de twintig minuten.

Luister naar tracks als OnrustAlles Vatte Vuur (ook akoestisch), Robotman, In Stilte en 1000 Vragen en verbaas je over dit volwassen debuut. De mooiste tracks staan wat mij betreft aan het eind. Wij Weten Niet heeft de in de muziekpers veel aangehaalde, geweldige zinsnede "Wij bloeden na, want uit verveling vochten wij met een gorilla" en Alles Zwart komt qua zwartgalligheid in de buurt van het meesterlijke boek Zwartkijken van Franquin (striptekenaar van Guust Flater). Wij Worden Wakker en Ik Volg De Wind ronden het (mini)album in stijl af.

Eind 2019 volgt de losse single Poolnacht en er verscheen in april 2020 een live-versie van een nieuwe track: Nieuwe Planeten. Daarnaast eren ze het verleden middels Nederlandstalige versies (Obsessie en Fluisteringen) van Siglo XX nummers. 

Wie dan nog niet genoeg heeft kan kijken naar de korte daMusic Live Sessie of de mini-documentaire In het spoor van De Delvers over de heruitgave van het debuutalbum op vinyl (naar keuze in zwart of wit). Deze heruitgave is in samenwerking met de Belgische platenwinkel Music Media Corner en het Nederlandse Variaworld, waarmee ik weer terug ben bij het begin van dit blog.

© 2021 TTZL


Officiële website: De Delvers
Bandcamp: De Delvers
Facebook: De Delvers
Discogs: De Delvers

YouTube: En Als De Nacht Valt [clip]
YouTube: Onrust [live/clip]
YouTube: Alles Vatte Vuur [live/clip]
YouTube: Alles Vatte Vuur [live en akoestisch]
YouTube: Robotman [clip]
YouTube: In Stilte [live/clip]
YouTube: 1000 Vragen [live/clip]
YouTube: Wij Weten Niet [clip]
YouTube: Wij Weten Niet [live/clip]
Bandcamp: Alles Zwart
Bandcamp: Ik Volg De Wind

YouTube: Obsessie (Siglo XX Sessies) [live]
YouTube: Fluisteringen (Siglo XX Sessies) [live]
YouTube: daMusic Live Sessie [live]
YouTube: Nieuwe Planeten [live]
YouTube: Poolnacht [clip]

YouTube: Vinyl teaser [clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten