Zoeken in deze blog

zaterdag 20 september 2014

#98: The Dutch - This Is Welfare (1983)

Tussen 1982 en 1985 bracht de Amsterdamse band The Dutch twee mini-albums en een LP uit. De muziek was melodieus en verwant aan de new wave met intelligente teksten. 

This Is Welfare was het tweede mini-album en leverde een hit op in de vorm van het titelnummer (#25 in de Top 40): This Is Welfare. Na een mooi piano-intro valt de (fretloze) bas in. Twee instrumenten die voor het geluid van The Dutch zeer bepalend zijn. Daarna ontvouwt zich een tegelijkertijd ingenieus maar ook toegankelijk nummer.

Daarna start The Good Earth met een bas-intro dat doet denken aan Pink Floyd en vallen met name het stuwende drumwerk en de krachtige vocalen op. Een Chinees-achtig melodietje sluit mooi aan bij de tekst over cultuurimperialisme ("China is adapting at last"), met het prachtige refrein:

We know the score
Of alcolhol
When offered to 
An indian tribe

Op kant B start Where Did The Inquisition Fail met een achterstevoren afgedraaid vocaal fragment. De afwisseling in tempo, muzikale sfeer en manier van zingen maken dit wat mij betreft het prijsnummer van het album. Prachtige breaks maken het geheel compleet.

(The End Of) Ideology is het meest uptempo-nummer en vanaf het begin eist de bas weer de hoofdrol op waarna het atmosferische Civil Service Playing Time de plaat afsluit. Een tweede nummer met de 'verworvenheden' van de welvaartsstaat als onderwerp met een intrigerend ritmisch patroon waarin de gebruikte geluiden het geheel een 'machine-achtig' karakter geven. 

Rond 1987 viel de band uit elkaar maar op 17 september 2014 was er ineens een éénmalig concert in Paradiso. Dit ter gelegenheid van het verschijnen van geremasterde versies van This Is Welfare (1983) en Under The Surface (1985) via iTunes en Spotify. Een initiatief van studiotechnicus en The Dutch fan Wout de Kruif. Het in eigen beheer uitgegeven Working In Los Alamos (1982) schijnt nog te volgen. 

Op de remasters staan ook bonustracks. Voor This Is Welfare gaat het om de singleversie van This Is Welfare en de non-album b-kant Heimat Vorbei.

© 2014 TTZL


Officiële Facebookpagina: The Dutch

Muziekencyclopedie: The Dutch
Wikipedia NL: The Dutch
Youtube: This Is Welfare
Youtube: The Good Earth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten