Zoeken in deze blog

zondag 28 september 2014

#99: The Michael Schenker Group - The Michael Schenker Group (1980)

In de eerste helft van de jaren zeventig speelde gitarist Michael Schenker als heel jong broekie in Scorpions, de band van zijn oudere broer Rudolf. Na de tour voor hun eerste album ging Michael verder bij de band waarvoor zij het voorprogramma waren in die tour: UFO. Daar hield hij het vijf jaar uit voordat hij solo ging met The Michael Schenker Group

Het debuutalbum verscheen in 1980 en sloeg in als een bom. Het is album vol melodische hardrock met een progressieve inslag waarop Michael Schenker met verve de rol van gitaarvirtuoos vervult terwijl Gary Barden de sterren van de hemel zingt.

De heerlijke gitaarriff van Armed And Ready opent het album en de toon is direct gezet. Het voortreffelijke, stuwende bas- en drumwerk van respectievelijk Mo Foster en Simon Phillips, beide ervaren sessiemuzikanten, wordt effectief ondersteund door de keyboards van de al even ervaren Don Airey

De afsluiter van kant A, Feels Like A Good Thing, is een vergelijkbaar nummer terwijl Victim Of Illusion en Cry For The Nations (de laatste met een bedrieglijk lieflijk intro) een iets lager tempo kennen. Tussendoor worden we ook nog getracteerd op het instrumentale gitaarstuk Bijou Pleasurette waarin Michael Schenker zijn kunnen etaleert.

Kant B opent dan weer furieus met het instrumentale Into The Arena. Is het 'kijk eens wat ik allemaal kan'-gehalte in Bijou Pleasurette nogal hoog, dit nummer is een echte 'song'. Je moet goed je best doen om een betere hardrock gitaar-instrumental te vinden dan deze.

Daarna doet Looking Out From Nowhere een beetje gewoontjes aan en de ballad Tales Of Mystery is niet slecht, maar waarom voelt iedere hardrockgroep zich toch verplicht een een langzame, 'gevoelige' track toe toe te voegen?

Gelukkig krijgen we we weinig tijd om hierover na te denken want dan volgt de majestueuze, zeven minuten durende afsluiter Lost Horizons. Een heerlijk traag, luid, (mee)slepend, episch meesterwerkje. Een mooie spanningsboog en complexe gelaagdheid maken dit het beste nummer van het album.

Op de mooie remaster uit 2009 staan acht bonustracks (demo's, single edit, live b-kantjes). Voor minder dan tien euro verplichte kost voor iedereen die wel van een beetje herrie houdt!


© 2014 TTZL


Officiële website: Michael Schenker

Fan website: Michael Schenker
Wikipedia NL: Michael Schenker
Wikipedia EN: The Michael Schenker Group
Wikipedia EN: Michael Schenker
Wikipedia EN: The Michael Schenker Group
Youtube: Armed And Ready
Youtube: Cry For The Nations
Youtube: Victim Of Illusion
Youtube: Bijou Pleasurette

Geen opmerkingen:

Een reactie posten