Zoeken in deze blog

zondag 7 september 2014

#96: Bill Laswell/Pete Namlook - Psychonavigation (1994)

Bill Laswell (Amerikaanse bassist, producer en labeleigenaar) en Pete Namlook (Duitse maker van ambient en electronische muziek en ook labeleigenaar) hebben veel samengewerkt

Eén van hun projecten heet Psychonavigation en zou uiteindelijk vijf albums omvatten tussen 1994 en 2002.

De eerste track, Psychic And UFO Revelations In The Last Days, duurt een kleine veertig minuten. Het nummer heeft alle elementen in zich die op de komende albums zouden worden uitgebouwd, maar voelt wat richtingsloos aan. 

De eerste tien minuten spoelen de golven synthesizer af en aan en komen er flarden percussie voorbij drijven. Daarna komt er wat meer structuur in, maar dit wordt niet consequent volgehouden. Een boeiende, maar niet geheel bevredigende opener.

Angel Tech is met tien minuten een stuk korter en is geïnspireerd door Antero Alli's boek Angel Tech. Het is een zeer atmosferisch werkstuk dat prima dienst zou kunnen doen als soundtrack voor een sci-fi/horrorfilm. Een intrigerend nummer.

De afsluiter is het ruim twintig minuten durende Black Dawn. Dit kent een rustige opbouw van een minuut of vier voordat een kalm ritme zijn intrede doet. De sfeer blijft echter sereen. Drie minuten voor het einde treedt het ritme weer terug en wordt de track naar een verstild einde gebracht. Dit is duidelijk het best gelukte nummer.

Dit eerste deel is zeker niet het sterkste album uit de Psychonavigation serie. Het is echter interessant als startpunt van de serie en omdat er in 1995 op het Subharmonic label een heruitgave verscheen op CD-ROM. Hier stond software ('graphic image generator') op waardoor je de muziek vergezeld kon doen gaan van animaties op je computerscherm wat toen een noviteit was.

De albums op Pete Namlook's eigen Fax +49-69/450464 label kwamen altijd uit in gelimiteerde oplagen (in dit geval 1000 stuks) en soms werd een nieuwe persing uitgebracht. Het album is nog een keer uitgebracht op een officiële MP3-CD met alle albums uit de serie, maar ook deze was gelimiteerd tot 1000 stuks. 

Na het plotselinge overlijden aan een hartstilstand van Peter Kuhlmann ('Namlook' is 'Kuhlmann' fonetisch achterstevoren) in 2012 op 52-jarige leeftijd vallen heruitgaven ook niet meer te verwachten (hij hield alles in eigen hand en werkte niet met een groot label). 

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt dan ben je aangewezen op de tweedehandsmarkt (bijvoorbeeld via Discogs) of op iTunes waar zijn muziek gelukkig nog steeds verkrijgbaar is.

© 2014 TTZL


Official website: Bill Laswell / Pete Namlook ('namlook.de' = niet meer online)

Fan website: Bill Laswell / Pete Namlook
Wikipedia EN: Bill Laswell / Pete Namlook
Youtube: Psychic And UFO Revelations In The Last Days
Youtube: Angel Tech
Youtube: Black Dawn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten