Zoeken in deze blog

zondag 31 augustus 2014

#95: The Young Gods - T.V. Sky (1992)

Bij Zwitserland denk je misschien aan kaas, uurwerken, financiën en neutraliteit, maar niet zo snel aan post-industriële electro-noise. Toch is dat één van de omschrijvingen die aan de muziek van The Young Gods wordt gegeven. 

Daarmee worden ze overigens tekort gedaan want hun productie is zeer divers. Naast de reguliere albums (waarop al veel variatie is te vinden) brengen ze ook project-achtige dingen uit zoals The Young Gods play Kurt Weill of een live-samenwerking met een orkest: The Young Gods With The Lausanne Sinfonietta Live at Montreux Jazz.

Het vierde van de negentien albums tot nog toe is T.V. Sky uit 1992. Het album is voor hun doen nogal rock-georiënteerd. Daarnaast wordt uitsluitend de Engelse taal gehanteerd waar op de eerste drie albums Frans en Duits de boventoon voerden.


Het album opent met Our House. We horen voorman en zanger Franz Treichler met veel echo zingen over een atmosferische achtergrond met industriële samples. Als er bijna twee minuten zijn verstreken vallen de gitaren in. En hoe! Een muur van geluid wordt opgetrokken en het geheeld wordt binnen een minuut tot een climax gebracht. Een prima opener. 

Het daarop volgende Gasoline Man heeft een lekker uptempo refrein en veel afwisseling daar tussen. Na 2m55 horen we een basloopje waaruit we kunnen opmaken dat Pink Floyd's One Of These Days zeer wordt gewaardeerd...

T.V. Sky, Dame Chance en The Night Dance zijn alledrie heftige explosies van geluid. Met name in het laatste nummer wordt een prachtig spel gespeeld met ruimte en dichtheid. Het ene moment ademt het nummer vrijuit om vervolgens weer samen te ballen tot vaste klont met een geweldig opzwepend ritme. 

Tussendoor hebben dan ook nog de undergroundhit Skinflowers gehad. Heerlijke gitaarriffs, krachtige drums, een sterke vocale prestatie en een baspartij om van te smullen. Wat wil een mens nog meer?

Het album sluit af met She Rains, een atmosferische track vergelijkbaar met het eerste deel van opener Our House, gevolgd door het twintig minuten durende Summer Eyes. Dit nummer wordt door de band zelf getypeerd als 'het opnieuw kijken naar de progressieve rockwoestijn á la Pink Floyd door een gebarsten, modernistische lens'. 

Als gevolg van aanhoudende Jim Morrison/Franz Treichler-vergelijkingen in de pers zitten er ook verwijzingen naar The Doors in het nummer (onder andere het het Ray Manzarek-achtige orgelgeluid).

Het album T.V. Sky van The Young Gods is een topper in het post-industriële genre en verdient bredere waardering dan het tot nu toe heeft gehad.


© 2014 TTZL


Official website: 
The Young Gods
Wikipedia EN: The Young Gods
Youtube: Our House
Youtube: Gasoline Man
Youtube: T.V. Sky
Youtube: Dame Chance
Youtube: The Night Dance
Youtube: Skinflowers
Youtube: She Rains
Youtube: Summer Eyes
Youtube: One Of These Days [Pink Floyd]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten