Zoeken in deze blog

zaterdag 23 augustus 2014

#94: Kate Bush - The Dreaming (1982)

The first time I died
Was in the arms of good friends of mine

Als een nummer met zo'n tekst begint kan het bijna niet anders dan een nummer van Kate Bush zijn. Het komt van het het prachtige ingetogen, atmosferische All The Love van Kate Bush' vierde album The Dreaming

Kate Bush was in 1978 met het overdonderende Wuthering Heights op het toneel verschenen en had in vier jaar tijd drie albums en acht hitsingles gemaakt voor ze aan The Dreaming begon.

Kate assisteerde bij de productie van haar tweede album en co-produceerde haar derde album. Daarna vond ze de tijd rijp om het heft in eigen hand te nemen en The Dreaming is dan ook het eerste zelfgeproduceerde album. Het resulteerde in het meest gewaagde, uitdagende en experimentele album van haar carrière. Bijna onvermijdelijk werd het ook haar slechtst verkopende album...

De albumopener Sat In Your Lap was de eerste single (die meer dan een jaar voor het album verscheen). Het nummer kent prominente staccato-percussie en bijpassende koortjes. De tekst gaat over zelftwijfel versus zelfvertrouwen.

Veel andere nummers zijn minder introspectief dan we gewend zijn van Kate Bush. Zo gaat één van de weinige pop-achtige songs There Goes A Tenner (de andere is Suspended In Gaffa) over oude misdaadfilms en het venijnige Pull Out The Pin gaat over de oorlog in Vietnam. 

Het dromerige Houdini gaat vanzelfsprekend over de illusionist Harry Houdini, maar dan vanuit het perspectief van zijn vrouw. Op de achterzijde van de LP-hoes staat een zin uit de tekst van het nummer ("With a kiss I'd slip the key") wat weer verbeeld wordt op de voorkant van de LP-hoes.

Kate's interesse in boeken komt terug in Get Out Of My House wat geïnspireerd is door Stephen King's The Shining. Het is een erg intens nummer dat de sfeer van het boek (en de film) goed weerspiegelt. Het nummer eindigt met de zin "I change into the Mule" gevolgd door een paar ijzingwekkende kreten als van een muilezel ("Hee-Haw").

Opvallend op dit album is het gebruik van de Fairlight CMI synthesizer waarmee ieder geluid kan worden opgenomen om vervolgens te worden bewerkt en teruggespeeld. Ze had ermee kennis gemaakt tijdens de opnames van het derde album van Peter Gabriel waar ze achtergrondvocalen op verzorgde op Games Without Frontiers en No Self Control.

Hierdoor horen we bijvoorbeeld helicoptergeluiden in Pull Out The Pin en bewerkte antwoordapparaatberichten in All The Love. 

Ook in het absoluut fantastische titelnummer The Dreaming wordt de Fairlight CMI flink gebruikt naast geluidsbepalende zaken als een didgeridoo, een 'bullroarer' (in het Nederlands een 'snorrebot') en geluiden van een aantal Australische dieren. Het nummer gaat dan ook over de situatie van de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals. De cynische tekst spreekt voor zich en begint als volgt:

"Bang!" goes another Kanga
On the bonnet of the van
(See the light ram through the gaps in the land)
Many an Aborigine's mistaken for a tree
'Til you near him on the motorway
And the tree begin to breathe
(See the light ram through the gaps in the land)
Coming in with the golden light in the morning
Coming in with the golden light is the New Man
Coming in with the golden light is my dented van

Het zal wel aan mij liggen, maar de afwijkende, experimentele en daarmee minstverkopende albums van artiesten oefenen op mij vaak de grootste aantrekkingskracht uit. Bij The Dreaming van Kate Bush is dat al niet anders. Hoe goed ik de andere albums ook vind en hoe vaak er ook gezegd en geschreven wordt dat Hounds Of Love haar meesterwerk is, toch blijft The Dreaming mij het meest aanspreken. 

© 2014 TTZL


Official website: Kate Bush

Wikipedia EN: Kate Bush
Wikipedia NL: Kate Bush
Youtube: The Dreaming [full album]
Youtube: All The Love
Youtube: Sat In Your Lap (clip)
Youtube: There Goes A Tenner (clip)
Youtube: Suspended In Gaffa
Youtube: Pull Out The Pin
Youtube: Houdini
Youtube: Get Out Of My House
Youtube: The Dreaming
Youtube: Wuthering Heights (clip) [van 'The Kick Inside', 1978]
Youtube: No Self Control [van 'Peter Gabriel - Peter Gabriel', 1980]
Youtube: Games Without Frontiers [van 'Peter Gabriel - Peter Gabriel', 1980]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten