Zoeken in deze blog

zondag 17 augustus 2014

#93: Herman Brood & His Wild Romance - Shpritsz (1978)

Herman Brood startte zijn muziekcarrière met The Moans, maakte een tijdje deel uit van Cuby + The Blizzards, speelde heel even bij Stud en nam een album op onder de naam Flash & Dance Band (met o.a. Jan Akkerman op gitaar). Daarna zat hij even in de band Vitesse, maar verliet deze weer na het debuutalbum. 

Nadat hij had meegedaan aan de reünie van Cuby + The Blizzards nam hij onder de naam Herman Brood & His Wild Romance een album op in 1977 met de titel Street. Dat album werd al positief ontvangen, maar het grote succes begon pas echt met de opvolger Shpritsz dat één van de beste Nederrock albums aller tijden zou blijken te zijn.

De plaat start met het inmiddels overbekende Saturday Night dat het tot nummer 23 in de Top 40 schopte. Dat word direct gevolgd door het opgefokte Dope Sucks, het swingende One en het uptempo Doin' It waarin de pianist Herman Brood en Danny Lademacher (op gitaar) lekker op dreef zijn en ook is het voor Brood zo kenmerkende dameskoortje hier prominent aanwezig. Na zo'n albumopening kan het niet meer fout gaan!

In de resterende elf nummers is het niet alleen de kwaliteit van de nummers, maar vooral ook de afwisseling die het geheel zo goed maakt. Langzame tracks als Champagne (& Wine) en Pain worden afgewisseld met uptempo rockers als R & Roll Junkie en Skid Row.

Herman op zijn best horen we in Hit (met een prominente rol voor de saxofoon van Bertus Borgers) en Never Enough waarin de hele Wild Romance bijzonder sterk speelt, inclusief de dames die ook weer prominent aanwezig zijn op Doreen

Afzonderlijk allemaal heerlijke nummers, maar het beste kun je het toch het album als geheel beluisteren. 

In 2006 zijn de eerste vijf albums van Herman Brood & His Wild Romance als remasters heruitgegeven in de "Brood Box'' inclusief het niet eerder uitgegeven album Kidstuff (uit 1996).

© 2014 TTZL


Official website: Herman Brood

Fan website: Het Brood Museum
Wikipedia EN: Herman Brood
Wikipedia NL: Herman Brood
Youtube: Shpritsz [full album]
Youtube: Saturday Night
Youtube: Dope Sucks [live in de studio]
Youtube: One
Youtube: Doin' It
Youtube: Champagne (& Wine)
Youtube: Pain
Youtube: R & Roll Junkie
Youtube: Skid Row
Youtube: Hit
Youtube: Never Enough
Youtube: Doreen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten