Zoeken in deze blog

zondag 31 januari 2021

#429: Shock Rock

In de muziekwereld neemt Shock Rock een aparte plek in. Het is niet echt een genre op zich, want daarvoor zijn de muzikale verschillen tussen de artiesten te groot. Wel zijn er veel overeenkomsten. Zo probeert men te shockeren met luide muziek (verwant aan heavy metal) en make-up en zijn de onderwerpen vaak sex, religie, horror of een combinatie daarvan. Ook zijn de optredens meestal theatraal met speciale effecten als vuur, rook en nepbloed.

De eerste artiest die hier echt bekend mee werd was Screamin' Jay Hawkins (I Put A Spell On You) die bij optredens in de jaren vijftig vanuit een doodskist verscheen met veel rook en doodshoofden. In de jaren zestig deed de Britse Screamin' Lord Sutch, 3rd Earl of Harrow dat dunnetjes over met nummers als Jack The Ripper

In de jaren zestig waren er ook artiesten die door het vernielen van hun apparatuur probeerden te shockeren, zoals The Who (My Generation) en Jimi Hendrix (Wild Thing). En er was natuurlijk Arthur Brown met zijn brandende helm in Fire.

Aan het eind van de jaren zestig/begin jaren zeventig werd het was minder onschuldig. Iggy Pop (met en zonder The Stooges) vertoonde zelfdestructieve neigingen en verwondde meermaals zichzelf op het podium en soms ook zijn bandleden (Iggy Cuts Self). Ook ging het wel eens mis toen mensen uit het publiek dieren op het podium gooiden. Bij Alice Cooper overleefde een kip het niet bij Black Sabbath beet Ozzy Osbourne per ongeluk de kop van een vleermuis af. De verhalen kun je horen in 10 Iconic Shock Rock Moments.

En dan was er nog de aan glam rock verwante hair rock van bands als Hanoi Rocks (Tragedy) en Twisted Sister (I Wanna Rock) of de over-the-top act van de Plasmatics met de extravagante Wendy O. Williams a.k.a. WOW (The Damned) die ook nog met Lemmy Tammy Wynette's Stand By Your Man onder handen nam.

Shock rock bleef extremere vormen aannemen met de verkleedpartijen van bands als GWAR (If You Want Blood, Your Got It) en Slipknot (Psychosocial) en ook Rob Zombie (Dragula), Rockbitch (Holy) en Marilyn Manson (The Beautiful People) mogen niet onvermeld blijven. Helaas blijven de muzikale kwaliteiten vaak ver achter bij de theatrale en het is dan ook zoeken naar een speld in een hooiberg naar positieve uitschieters als Rammstein (Deutschland) en Slayer (Raining Blood). 

Tot slot zijn er ook bands die willen shockeren door het voeren van illustere namen als Cannibal Corpse, Cradle Of Filth, Anal Cunt, Body Count, Elvis Hitler, Cattle Decapitation of Rotting Christ. En er zijn de personen waarvoor  geestelijke gezondheidszorg beter was geweest dan een plek op een podium. Voorbeelden hiervan zijn Eldon Hoke ("El Duce") van The Mentors (Four F Club) en zeker GG Allin (Drink, Fight, F**k) die alles deed op een podium wat daar niet thuishoorde. Illustratief zijn het verwerpelijke optreden van Hoke bij Jerry Springer en de korte documentaire The Scariest Rockstar of All Time over Allin.

© 2021 TTZL



YouTube: Screamin' Jay Hawkins - I Put A Spell On You
YouTube: Screamin' Lord Sutch, 3rd Earl of Harrow - Jack The Ripper
YouTube: The Who - My Generation
YouTube: Jimi Hendrix - Wild Thing
YouTube: Arthur Brown - Fire
YouTube: Iggy Pop - Iggy Cuts Self
YouTube: Hanoi Rocks - Tragedy
YouTube: Twisted Sister - I Wanna Rock
YouTube: The Plasmatics - The Damned
YouTube: Lemmy & Wendy O. Williams - Stand By Your Man
YouTube: Slipknot - Psychosocial
YouTube: Rob Zombie - Dragula
YouTube: Rockbitch - Holy
YouTube: Marilyn Manson - The Beautiful People
YouTube: Rammstein - Deutschland
YouTube: Slayer - Raining Blood
YouTube: The Mentors - Four F Club
YouTube: GG Allin - Drink, Fight, F**k

Geen opmerkingen:

Een reactie posten