Zoeken in deze blog

maandag 18 januari 2021

#427: The Beautiful South - A Little Time (1990)

The Housemartins waren met drie top 10 albums en zes top 20 singles zeer succesvol in Engeland, maar ook in Nederland hadden ze twee hits, Happy Hour (#22) en de mooie a capella cover Caravan Of Love (#3) van het Isley-Jasper-Isley origineelDe groep bestond van 1983 tot 1988 en splitte vanwege de gewoonlijke 'musical differences'. 

De ogenschijnlijke tegenstelling tussen onschuldig klinkende popliedjes en felle, bijtende teksten werd behouden in de nieuwe groep die Paul Heaton eDave Hemingway startten: The Beautiful South

Op het eerste album (Welcome to the Beautiful South) bestaat de groep nog uit vijf heren en nemen Heaton en Hemingway samen de zang voor hun rekening, zoals op de UK Top 2 hit (in NL #17) Song For Whoever ("Jennifer, Alison, Philippa, Sue... Deborah, Annabelle too"). Op het album kregen ze echter ook hulp van gastvocaliste Briana Corrigan en dat bevalt zo goed dat Corrigan op het tweede album (Choke) deel is gaan uitmaken van de groep. 

Dat legde de groep geen windeieren. De single A Little Time rijkt in de UK tot de eerste plek (in NL #24) en dat komt volgens mij door de mooie instrumentatie en de heerlijke wisselingen in tempo en sfeer. Voeg daarbij de geweldige teksten van twee geliefden wiens relatie in duigen aan het vallen is in de vorm van een prachtig duet van Hemingway en Corrigan. En de opvallende videoclip zal ook een handje hebben geholpen. Op de CD-single die ik heb staan verder nog twee non-album tracks (In Other Words I Hate You en What You See Is What You Get) en die zijn ook niet te versmaden. 

Ik vind A Little Time nog steeds één van de mooiste popliedjes die ik ken. Daarnaast mag ik hun cynische insteek wel. Komend uit het noordoostelijke Hull (hun debuutalbum was London 0 Hull 4) werden The Housemartins wel eens 'neerslachtige noorderlingen' genoemd. Logisch dus dat hun volgende band The Beautiful South ging heten! En op het eerste album staat het nummer I Love You (But You're Boring) en dus volgde I Hate You (But You're Interesting) op het tweede album. En toen The Beautiful South in 2007 uit elkaar ging was dat naar eigen zeggen vanwege 'musical similarities'...

© 2021 TTZL

Wikipedia EN: The Beautiful South
Wikipedia NL: The Beautiful South

YouTube: A Little Time

YouTube: Happy Hour [The Housemartins]
YouTube: Caravan Of Love [The Housemartins]
YouTube: Caravan Of Love [Isley-Jasper-Isley]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten