Zoeken in deze blog

zaterdag 16 april 2022

#492: VA - The Fire This Time (2002)

Heel af en toe kom je iets tegen waar je met verbazing en ongeloof naar luistert. De audiodocumentaire The Fire This Time is zoiets. Ik kwam deze tegen toen ik de rij albums bekeek waar muziek van Bass Communion op voorkomt, een project van Steven Wilson dat ik nauwgezet volg. 

Het bleek te gaan om een dubbel-CD waar op de eerste disc een audiodocumentaire van Grant Wakefield staat over de Golfoorlog (1990-1991, na de inval van Irak in Koeweit). Het werk ontstond nadat Wakefield met Miriam Ryle in 1999 naar Irak reisde met de bedoeling om een bijgewerkte versie van haar documentaire Voices From Iraq (1994) te maken. 

Ze maakten opnamen in en rond Baghdad en legden interviews vast, onder andere met Hans Von Sponeck, de 'United Nations Humanitarian Coordinator for Iraq'). Bij terugkomst werd het nieuwe materiaal door TV-stations geweigerd en zocht Wakefield naar een andere manier om het te openbaren. 

Hij werkte vervolgens meer dan drie jaar aan de collage waarin hij als verteller - ondersteund door flitsen uit interviews, nieuwsuitzendingen en officiële (overheids- en militaire) verklaringen - de geschiedenis van de Golfoorlog beschrijft. Dat alles wordt ondersteunt door (meest) exclusieve tracks van grote namen uit de alternatieve elektronische muziek. Wakefield begint zijn verhaal bij de oorsprong van het land Irak en gaat via onder andere de koloniale periode naar de aanleiding voor de inval in Koeweit door Irak en alles wat daarna gebeurt.

Nou heb ik de Golfoorlog bewust meegemaakt, maar op één of andere manier heb ik meer herinneringen aan de Irakoorlog (ook wel Tweede Golfoorlog genoemd), want wat ik in deze audiodocumentaire hoorde tart alle beschrijving. 
Hoe de militaire operatie onder de vlag van de UN werd geschoven, hoe het veranderde van een defensieve in een offensieve missie, hoe sancties als een echt wapen werden gebruikt zonder de burgerbevolking te sparen en hoe  onophoudelijke bommentapijten het land volledig met de grond gelijk maakten. 

Je kunt tijdens het luisteren niet anders dan denken aan de oorlog in Oekraïne en de huidige morele verontwaardiging komt dan toch in een wrang daglicht te staan. De audiodocumentaire is geen lichte kost en je moet er echt geconcentreerd naar luisteren, liefst via een hoofdtelefoon, maar het is het naar mijn mening waard.

De al eerder gememoreerde muziek staat op de tweede CD in de instrumentale  versies, dus zonder de verteller. Voor het project gecreëerde nummers als 
Lines In The Sand [Higher Intelligence Agency], Get Thee Behind Me [Soma] en We're Doing Well Now [Barbed] zijn van hoge kwaliteit, maar ook de bewerkingen van bestaande tracks als Conoid Tones (excerpt) [Higher Intelligence Agency], The Box (re-mixed by Bump 'N'Grind) [Orbital] en Come To Daddy (re-mixed by Black Lung) [Aphex Twin] kunnen mij zeer bekoren.

Maar natuurlijk draait het vooral om de audiodocumentaire van Grant Wakefield die ook twintig jaar na het verschijnen ervan nog steeds indruk weet te maken.

© 2022 TTZL



YouTube: The Fire This Time [album]
Spotify: The Fire This Time [album]

YouTube: Lines In The Sand (instrumental) [Higher Intelligence Agency]
YouTube: Get Thee Behind Me (instrumental) [Soma]
YouTube: We're Doing Well Now (instrumental) [Barbed]
YouTube: Conoid Tones (excerpt) (instrumental) [Higher Intelligence Agency]
YouTube: The Box (re-mixed by Bump 'N'Grind) (instrumental) [Orbital]
YouTube: Come To Daddy (re-mixed by Black Lung) (instrumental) [Aphex Twin]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten