Zoeken in deze blog

zondag 5 maart 2023

#538: Hüsker Dü - Flip Your Wig (1985)

Gitarist Bob Mould is tegenwoordig bekend als solo-artiest en van de band Sugar (1992-1995) en drummer Grant Hart had tot aan zijn dood in 2017 een mooie solo-carrière en zat in de band Nova Mob (1989-1994). Daarvoor vormden ze samen met bassist Greg Norton het fameuze Amerikaanse trio Hüsker Dü.
NB Husker du (zonder trema's) betekent Weet je nog in het Noors en Deens.

Hüsker Dü bestond van 1979 tot 1988 en leverde, samen met R.E.M. de sonische blauwdruk van de hybride punk/pop-vorm die groot werd in de jaren negentig. Waar voor R.E.M. het grote commerciële succes was weggelegd, daar bleef Hüsker Dü toch vooral een cult favoriet, maar hun invloed is onmiskenbaar. Band als Nirvana, The Pixies en The Replacements zijn schatplichtig aan de band. Gevraagd naar hun muziekstijl zei Nirvana-bassist Krist Novoselic eens: "niets nieuws; vóór ons deed Hüsker Dü het al".

Tussen januari 1983 en september 1985 bracht de band vier albums uit, de één nog beter dan de andere. Er is een interessante muzikale ontwikkeling op te horen. Het eerste album is nog hardcore punk, maar op het tweede en derde album komen daar steeds meer invloeden bij zoals post-hardcore, psychedelia en alternative rock. Op het vierde album, Flip Your Wig uit september 1985, komt daar nog een vleugje power pop bij en dat maakt het album net iets toegankelijker. 

De A-kant van het album opent direct met titelnummer Flip Your Wig en dat is tweeëneenhalve minuut gebundelde energie. Rammelende drums, overstuurde gitaar, grommende bas en lekkere vocale bijdragen van zowel Mould als Hart.

Andere uitschieters van die plaatzijde zijn Makes No Sense At All, Divide And Conquer en vooral het nog geen twee minuten durende, uitermate genietbare Hate Paper Doll.

Kant B doet daar niet voor onder. Naast het grappige intermezzo The Baby Song staat er bijvoorbeeld het lekker slepende Find Me op, waarvan muzikale passages mij doen vermoeden dat ook een band als Tortoise naar Hüsker Dü heeft geluisterd. 

Verder is Flexible Flyer een heerlijk power-pop track, terwijl Keep Hanging On  juist weer teruggrijpt naar het hardcore punk geluid van eerdere albums, net als het instrumentale The Wit And The Wisdom waarin ook wat noise rock-invloeden verwerkt zijn.

Flip Your Wig is een tijdloos album van Hüsker Dü en verdient het, net als de rest van hun catalogus, om ook nu nog gehoord te worden.

  • © 2023 TTZL


    Officiële Facebook: Hüsker Dü
    Wikipedia EN: Hüsker Dü
    Wikipedia NL: Hüsker Dü

    YouTube: Flip Your Wig [album]
    Spotify: Flip Your Wig [album]

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten