Zoeken in deze blog

zaterdag 25 februari 2023

#537: The Art Of Noise - Into Battle With The Art Of Noise (1983)

Into Battle With The Art Of Noise verscheen in september 1983 en veel was onduidelijk. Zo was er de aparte muziek die elementen uit pop, hip hop en (experimentele) elektronische muziek in zich had en 
door middel van 'cut and paste' in elkaar was gezet (iets wat toen niet gewoon was in mainstream muziek). Daarnaast stonden er geen foto's van de bandleden van The Art Of Noise (AON) op de hoes en de uitgebrachte plaat werd afwisselend een single, een EP en een album genoemd.

Deze eerste plaat van AON heb ik grijsgedraaid en ik ben de band sindsdien blijven volgen (ik kon ook niet geloven dat ik niet eerder een blog over ze schreef). AON is wel een band die polariseert. Sommigen vinden ze geweldig, anderen vinden ze pretentieus en overdreven. Zelf denk ik dat die laatste groep de ironie niet oppikt die AON overal overheen legt.

De plaat opent met het korte Battle dat direct gevolgd wordt door één van hun bekendste nummers, Beat Box. Dat nummer sloeg erg aan in de VS en de eerder  vermelde afwezigheid van foto's van de bandleden had nog een grappig gevolg: de volledig blanke band kreeg de prijs 'Best Black Act of 1984'. 

Kant A sluit af met The Army Now en Donna. De eerste track is gebaseerd op samples van een track van The Andrew Sisters en de tweede is een kort sequencer-gedreven pareltje met vocale samples. 

Kant B opent met een andere AON-klassieker, (de lange versie van) Moments In Love. Dat nummer kent inmiddels ontelbare variaties (kort, lang, remixen en andere bewerkingen), maar dit is de oerversie. Voor het overgrote gedeelte is het een romantische, breekbare instrumental, maar rond minuut 7 zit er toch een echte AON-twist in.

Na de ultrakorte flits Bright Noise sluit kant B sluit af met drie tracks die de anderhalve minuut niet halen. Flesh In Armour en Comes And Goes klinken toch als volledige en goed uitwerkte nummers en Moment In Love (inderdaad 'Moments' zonder 's') is een mooie reprise van de opener van kant B.

Veel muziek van AON staat op de bekende streamingplatforms, maar de debuutplaat is daarbij een opvallende afwezige. Gelukkig staan de nummers ook op andere reguliere platen of compilaties zodat ik toch een YouTube playlist kon samenstellen met de versies zoals ze op het debuut voorkomen (op Spotify heeft een andere gebruiker dat gelukkig ook gedaan). 

Daarnaast is er in 2011 een mooie heruitgave met veel extra tracks verschenen, maar helaas staat hier niet de lange versie van Moments in Love op. Datzelfde gaat ook op voor de (verder prachtige) 4CD box And What Have You Done With My Body, God? 

© 2023 TTZL


Official website: The Art Of Noise
Wikipedia EN: The Art Of Noise
Wikipedia NL: The Art Of Noise


YouTube: Battle
YouTube: Beat Box
YouTube: The Army Now
YouTube: Donna
YouTube: Bright Noise

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten