Zoeken in deze blog

zaterdag 4 februari 2023

#534: Television - Marquee Moon (1977) / Tom Verlaine - Cover (1984)

Opnieuw ontkom ik er niet aan om deze week een blog te wijden aan een overledene: Tom Verlaine (1949-2023). Hij kreeg bekendheid als voorman van de Amerikaanse band Television die in 1977 debuteerde met het wijd en zijd geprezen Marquee Moon en wist ook later indruk te maken met solo-albums als Cover (1984). 

Thomas Miller (Verlaine's echte naam) werd in de jaren zestig samen zijn tweelingbroer door zijn ouders naar een privéschool in Delaware gestuurd. Terwijl zijn broer met glans slaagde, werd Tom al snel afgeleid door zijn interesse in literatuur en poëzie. Hij ontmoette op school het latere Amerikaanse punkicoon Richard Hell (echte naam: Richard Meyersen samen lieten ze de studie achter zich en vertrokken naar New York.

Thomas Miller ging zich Tom Verlaine noemen (naar de Franse dichter Paul Verlaine) en samen met Hell richtte hij Neon Boys op, maar die band was geen lang leven beschoren. Daarna werd Television geformeerd, maar door verschillen van inzicht over de te volgen koers verliet Hell de band nog voor het eerste album. Hij startte Richard Hell And The Voidoids en maakte het memorabele Blank Generation in 1977.

Television debuteerde zoals gezegd met Marquee Moon en dat album werd door critici en publiek goed ontvangen. De basis is rock, maar met een eigen draai waardoor er ook labels als post-punk, art-punk of garage rock op geplakt zijn. Allemaal waar en tegelijk niet geheel passend. Luister naar Elevation, Guiding Light of het magnifieke titelnummer Marquee Moon en hoor het brede palet aan stemmingen, stromingen en invloeden.

Nadat Television in 1978 (voor de eerste keer) uit elkaar ging, begon Verlaine een solo-carrière en zijn albums werden over het algemeen goed ontvangen. Ik ben zelf erg gecharmeerd van zijn vierde album, Cover uit 1984. 

Ook op de muziek van zijn solo-albums worden vele etiketten geplakt, maar wat vooral opvalt is dat er een subtiele verschuiving is opgetreden van rock naar pop, maar dan wel van het kunstzinnige soort (art pop)  zoals bijvoorbeeld een band als XTC maakte.

Net als bij Television mixt Verlaine hier allerlei genres en stijlen door elkaar en dat levert pareltjes als Travelling, Dissolve/Reveal en Miss Emily op. 

Verlaine overleed deze week na een kort ziekbed op 73-jarige leeftijd en daarmee is er helaas weer een heel originele artiest verloren gegaan. 

  • © 2023 TTZL

    YouTube: Marquee Moon [Television] / Cover [Tom Verlaine]
    Spotify: Marquee Moon [Television]

    YouTube: Elevation [Television]
    YouTube: Guiding Light [Television]
    YouTube: Marquee Moon [Television]

    YouTube: Travelling [Tom Verlaine]
    YouTube: Dissolve/Reveal [Tom Verlaine]
    YouTube: Miss Emily [Tom Verlaine]

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten