Zoeken in deze blog

zaterdag 18 februari 2023

#536: Deadline - Makosaa Rock (1985)

Bill Laswell is een muzikale duizendpoot die als uitvoerend artiest solo¹ actief is onder zijn eigen naam en onder vele aliassen, in heel veel groeps- en samen-werkingsverbanden² en hij levert vele bijdragen op albums van anderen. Daarnaast is hij ook actief als onder andere producer en mixer. Ik vind hem een interessant figuur en hij is dan ook al in een aantal blogs voorgekomen (#54, #91#96, #350).

Een van die samenwerkingsprojecten was Deadline dat tussen 1985 en 1991 twee albums maakte. Laswell  werkte hierbij in wisselende samenstellingen, maar de voornaamste partners waren drummer Phillip Wilson op het eerste album (Down By Law, 1985) en bassist Jonas Hellborg op het tweede album (Dissident, 1991). 

Op het tweede album doet onder andere Bootsy Collins mee, waardoor het een album is met drie(!) bassisten, maar ook op het eerste album spelen al flink wat bekende namen mee, zoals saxofonist Manu Dibango en toetsenist Bernie Worrell (zie ook blog #189). 

Van dat eerste album komen ook de twee nummers die ik op een 12-inch heb. Op de A-kant vinden we Makosaa Rock, een elf minuten durende, opzwepende mengeling van elektronische muziek, afrobeat, jazzrock, funk, soul en dub. Verder zitten er elementen in die doen denken aan Herbie Hancock's album Future Shock van twee jaar eerder (met de hit Rockit) waarbij Laswell ook betrokken was als bassist en co-producer.

Op de B-kant staat, naast een edit van Makosaa Rock, het nummer Gammatron. Dat nummer is vrij kaal van opzet en heeft percussieve geluiden die een oosterse tint toevoegen aan het toch al rijke palet van klanken. Ook dit is een interessant amalgaan voor wie open staat voor avontuur in muzikale vorm.

Het Deadline-project bestond maar kort, maar heeft wat mij betreft toch twee interessante platen opgeleverd.

¹ AutomatonChaos FaceJazzoniaRasa (3)Sacred SystemThe Colonel (3)Valis
² Activities Of DustArcana (4)Astral Night RollersAutonomous ZoneAxiom FunkBass Invaders (11)Bill Laswell India ProjectBlind LightBlixt (2)Blue BuddhaBuck Jam TonicChargedCobra StrikeCurlewCymatic ScanDeadlineDivinationDubadelicEquations Of EternityFlying Mijinko BandGinger Baker BandJah Wobble's SolarisLast ExitMandingoMassacre (2)MaterialMethod Of DefianceMookoMumpbeakNew York GongNiels & The New York Street  PercussionistsOperazoneOutland (2)PainKiller (2)Phantom CityPossession (2)PraxisPsychonavigationPurple TrapRadioaxiomSecond Nature (2)ShangoSommaSoup (9)SurdsSXL (2)Sypher (5)Tabla Beat ScienceTelesterionThe Big GunsThe Blood Of HeroesThe Golden PalominosThird Rail (3)Tokyo RotationToy KillersTwo Against One (2)U.M.A.Web (8)

© 2023 TTZL


Bandcamp / Fan website: Bill Laswell / Bill Laswell
Wikipedia EN: Bill Laswell / Deadline
Wikipedia NL: Bill Laswell

YouTube: Makosaa Rock
YouTube: Gammatron

YouTube: Rockit [Herbie Hancock]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten