Zoeken in deze blog

zondag 4 augustus 2024

#612: Scorn - Imaginaria Award EP (2000) / Greetings From Birmingham (2000)

In blog #65 heb ik de ontstaansgeschiedenis van Scorn al eens uit de doeken gedaan, dus dat zal ik hier niet herhalen. Nu wil ik focussen op de Scorn-uitgaven in het laatste jaar van het vorige millenium: Imaginaria Award EP en Greetings From Birmingham.

Mick Harris, sinds 1995 feitelijk het enige lid van Scorn, wilde in 1997 af van zijn verbintenis met KK Records (omdat zij een voorgenomen EP met Bill Laswell niet wilde financieren) en besloot daarom Scorn op te heffen. 

Gedurende drie jaar  bracht hij muziek uit onder zijn eigen naam en maakte hij deel uit van diverse projecten. In 2000 blies hij Scorn echter weer nieuw leven in met twee uitgaven op het Hymen Records label, een sublabel van Ant-Zen.

De eerste, Imaginaria Award EPverscheen in juni en liet horen dat Harris teruggreep op het geluid van de eerste Scorn albums. In de loop der jaren was het geluid steeds meer richting ambient en illbient gegaan, maar hier keerden de hardere randen van weleer weer terug. De beste tracks vind ik Worried en Lock.

De altijd bij Scorn aanwezige basis van dub wordt hier gecombineerd met complexe (jazz-fusion-achtige) ritmes, gekoppeld aan minimale melodieën en harde, troebele baslijnen. Minimaal, maar zeer effectief.

In september verschijnt het album Greetings From Birmingham en dan blijkt de EP slechts een vingeroefening te zijn geweest. De aanpak is hetzelfde, maar de uitwerking is hier nog beter. Na een korte intro-track horen we Can But Try en dat is meteen een knaller. Een lekker slepend ritme, kronkelende baslijnen en onder het oppervlak gebeurt zoveel dat herhaalde luisterbeurten nodig zijn om alles te ontdekken.

In de elf nummers die daarna volgen wordt dezelfde aanpak gehanteerd, maar de accentverschillen zorgen voor voldoende afwisseling om het spannend te houden. Zo treed het ritme in Flap nadrukkelijk op de voorgrond, terwijl het grommende, dreigende beest dat Told You Can Tell (Part 2) heet dan weer volledig zonder percussie is.

Closedown is een nummer waarin de (bijna lieflijke) melodieën op de voorgrond treden terwijl in That Dont het de scherpe, dissonante tonen zijn die de aandacht opeisen. Op één of andere manier weet Harris in de korte, slechts één minuut durende, afsluiter Melt alles samen te laten komen en is dat een perfect einde aan een prima comeback-album.

Scorn zou hierna actief blijven tot 2011 (vier albums) en daarna nog één keer tussen 2019 en 2022 (twee albums) met prima resultaten. Daarnaast  brengt Harris werk uit als Lull en is hij actief (geweest) in vele groepen en samenwerkingsverbanden, zoals Divination, Painkiller en Praxis

© 2024 TTZL


Fan Facebook: Scorn
Wikipedia EN: Scorn

YouTube: Imaginaria Award EP [album]
YouTube: Greetings From Birmingham [album]
Spotify: Greetings From Birmingham [album]

YouTube: Worried
YouTube: Lock

YouTube: Can But Try
YouTube: Flap
YouTube: Closedown
YouTube: That Dont
YouTube: Melt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten