Zoeken in deze blog

zaterdag 8 maart 2014

#70: Devo - Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! (1978)

Bob 2 is dood. Voor niet-ingewijden een nietszeggende mededeling, voor Devo fans een triest bericht. Na de dood van Alan Myers in 2013 is Bob ('Bob 2') Casale het tweede originele lid van de band die het loodje legt. Nu zijn alleen nog zijn broer Gerald Casale en de broers Mark en Bob ('Bob 1') Mothersbaugh over.

De band ontstond in het begin van de jaren zeventig in het studentenmilieu van de Kent State University in Ohio. De bandnaam is een verwijzing naar het concept van de-evolutie omdat men van mening was dat "in plaats van verder te evolueren, de mensheid eigenlijk is begonnen met regressie, zoals blijkt uit de disfunctioneren en de kuddementaliteit van de Amerikaanse samenleving".

Tijdens de eerste jaren van de band brachten ze in eigen beheer singles en korte films uit en verzorgden optredens op kunstfestivals. Door hun interesse in films en video zaten ze ook in de voorhoede bij het onstaan van de videoclip. Hun muziekvideo's werden veel gedraaid in de beginjaren van MTV. Hun werk kun je bekijken op het DEVOvision kanaal op YouTube.

Ze trokken de aandacht van David Bowie en Iggy Pop en met hun hulp kregen ze een contract bij Warner Bros. Records en werd Brian Eno de producer van hun debuutalbum Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! 


                                                                                                    Europese hoes

Devo bestaat tot op de dag van vandaag, maar een beter album dan hun debuutplaat hebben ze niet meer gemaakt. Eerlijk gezegd zou dat ook lastig zijn geweest want wat een briljant werk van hoekige, studentikoze art-rock met punk, post-punk en new wave invloeden is dit toch. Humor, satire, surrealisme en kitsch voeren de boventoon samen met sociaal-maatschappelijke kritiek en science-fiction thema's. Wat je noemt een aparte combinatie.

Het album opent met Uncontrollable Urge. Het is prototypisch voor Devo en je wordt direct nieuwsgierig naar wat er nog meer komen gaat...of je haakt meteen af. Dat laatste zou wel jammer zijn want dan mis het tweede nummer: de op één na meest radicale bewerking van (I Can't Get No) Satisfaction van de Rolling Stones die ik ken (de meest radicale is de versie van The Residents).

De Devo-klassieker Mongoloid staat ook op dit album net als het alsmaar in tempo en heftigheid toenemende Gut Feeling/(Slap Your Mammy). In Sloppy (I Saw My Baby Gettin') wordt dan weer naar hartelust gespeeld met wisselingen in tempo en dynamiek. 

En dan is er nog Jocko Homo waar de albumtitel in de tekst voorkomt. Dit nummer stond in een veel tragere versie op de b-kant van de allereerste eigen beheer single (a-kant: Mongoloid). Hier is ook een eigen beheer videoclip van bewaard gebleven.


Als je nieuwsgierig bent geworden kun je hier het hele album beluisteren en mocht je zelfs tot aanschaf willen overgaan, weet dan dat er in 2009 een remaster is verschenen met een live versie van het album als bonustracks.

© 2014 TTZL


Officiële website: Devo
Wikipedia EN: Devo
Wikipedia NL: Devo
Youtube: Mongoloid
Youtube: Mongoloid (early version)
Youtube: Gut Feeling/(Slap Your Mammy)
Youtube: Sloppy (I Saw My Baby Gettin')
Youtube: Jocko Homo
Youtube: Jocko Homo (early version) [clip]
Youtube: (I Can't Get No) Satisfaction [The Rolling Stones]
Youtube: (I Can't Get No) Satisfaction [The Residents]






Geen opmerkingen:

Een reactie posten