Zoeken in deze blog

zaterdag 15 maart 2014

#71: Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures (2009)

Al in 2005 sprak Dave Grohl (drums, Foo Fighters/Nirvana) van een samenwerking met Josh Homme (zang/gitaar, Queens Of The Stone Age/Kyuss/Eagles Of Death Metal) en John Paul Jones (bass, Led Zeppelin). Het zou tot 2009 duren voor het er ook werkelijk van kwam onder de naam Them Crooked Vultures.

Na een aantal optredens verscheen in oktober 2009 de single New Fang. Een hard rockende track die met een lekker drum-intro begint en daarna fijn doordendert. Het nummer zou ze een Grammy Award opleveren in de categorie 'Best Hard Rock Performance'). In november volgde het debuutalbum Them Crooked Vultures

Op het album staan meer van dit soort hard rockende tracks. Opener No One Loves Me & Neither Do I begint ook al met een drum-intro waarna Josh Homme er een memorabele gitaar-riff bovenop legt. Na 2:44 volgt er een break en gaat het nummer in een trager tempo verder op een ritme als een heimachine. Ook Mind Eraser, No Chaser en Dead End Friends vallen in deze categorie. 

In Gunman en Caligulove komen invloeden uit andere muziekstijlen prominenter naar voren. In de eerstgenoemde track horen we referenties naar dance en in de andere track is veel ruimte voor toetsen. 

Daarnaast staan er ook avontuurlijke songs op die gevarieerd zijn qua tempo, dynamiek en songstructuur: Warsaw Or The First Breath You Take After You Give Up en Spinning In Daffodils.

De absolute hoogtepunten van het album staan zijn wat mij betreft de tracks 6 en 7. Scumbag Blues wordt grotendeels gezongen met een kopstem wat een vervreemdend effect heeft. In de toetsenpartij hoor je flarden Led Zeppelin en de heren stuwen elkaar hier naar grote hoogten. Direct daarop volgend horen we Bandoliers waarin John Paul Jones laat horen hoe bepalend en belangrijk de basgitaar kan zijn. Dit zijn twee nummers die harde rock op een natuurlijke manier laten samensmelten met avontuurlijker elementen. Puur goud!

Ook na het verschijnen van het album heeft Them Crooked Vultures nog veel opgetreden. Eén van die optredens is vastgelegd door het Duitse tv-programma Rockpalast en dat werd uitgezonden in december 2009. Op Youtube is het hele concert te bekijken. Zoals ook bij andere optredens werd Them Crooked Vultures hier bijgestaan door Alain Johannes (gitaar en toetsen).

Er is al tijden sprake van een tweede album, maar tot nu toe is dat er helaas nog niet van gekomen. We blijven hopen...


© 2014 TTZL


Official website: Them Crooked Vultures
Wikipedia EN: Them Crooked Vultures
Wikipedia NL: Them Crooked Vultures
Youtube: New Fang
Youtube: Dead End Friends
Youtube: Rockpalast 2009 [concert, 93 minuten]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten