Zoeken in deze blog

zondag 15 juni 2014

#84: Jack White - Lazaretto [ULTRA LP] (2014)

Vinyl is terug, en hoe! En er is geen betere promotor dan vinyl-enthousiast Jack White. Bekend van The White Stripes, The Raconteurs en The Dead Weather heeft hij nu zijn tweede solo-album getiteld Lazaretto uitgebracht. Naast reguliere CD en download versies is er de 'ULTRA LP' en die is zijn classificatie meer dan waard.

Om te beginnen staan er twee 'hidden tracks' op deze vinylschijf. Dat klinkt raar en dat is het ook. In de labels op beide zijden is een groef aangebracht die afspeelbaar is. Op de ene kant staat een track op 45 toeren en op de andere kant één op 78 toeren. Samen met de 33 toeren van de LP zelf geeft dat de eerste plaat ooit met drie snelheden...

Daarnaast hebben beide kanten een 'locked groove' en staat er in het gedeelte van de afloopgroef van kant 1 een hologram van een engel die zichtbaar wordt als de plaat draait en je er een lichtbron op laat schijnen. Dan heeft kant 1 heeft een normale glanzende afwerking, maar heeft kant 2 een matte afwerking zoals een oude 78 toerenplaat. 

Tenslotte speelt kant 1 van binnen naar buiten af en kent kant 2 een dubbele groef aan het begin van het eerste nummer. Afhankelijk van het moment waarop je de naald op de plaat zet krijg je een elektrisch of ee akoestisch intro waarna halverwege het nummer de beide groeven bij elkaar komen voor de rest van de plaatkant. Als je het Jack White zelf allemaal nog eens wilt laten uitleggen, kijk dan naar het volgende amusante filmpje:


En dan is er natuurlijk nog de muziek. Laten we de plaat eens doorlopen. Kant 1 opent met twee nummers die quo geluid en intensiteit redelijk in het verlengde van The White Stripes liggen: de Blind Willie McTell cover Three Women* en het titelnummer Lazaretto dat gezegend is met een geweldige break.

In het derde nummer verkent hij zijn country en honky tonk invloeden. Het is een voor zijn doen heel rustig, prachtig gezongen duet met violiste Lillie Mae Risch. Luister eens naar de live versie van Temporary Ground in de talkshow van Conan O'Brien.

Would You Fight For My Love begint ook rustig maar eindigt stevig en laat goed horen waartoe Jack White tegenwoordig in staat is. High Ball Stepper is een instrumentaal nummer dat kant 1 afsluit en heeft aparte 'oohoohoo'-koortjes. Het start redelijk rustig, maar eindigt met een lekkere, enorm vervormde scheurgitaar.

Kant 2 opent met Just One Drink en dat is weer een herkenbare uptempo Jack White track met mooie vioolpartij en een knipoog naar Howlin' Wolf's I Asked for Water (She Gave Me Gasoline). Daarna komen de country-invloeden weer aan bod in het rustigere Alone In My Home (hier weer in een live versie) en de ballad Entitlement, om vervolgens de voet weer op het gaspedaal te zetten in The Black Cat Licorice.

Het album sluit af met het gedreven I Found The Culprit en de ballad Want And Able wat een soort duet met zichzelf is.

Lazaretto is geen toegankelijk album. Na de eerste draaibeurt was ik eerlijk gezegd wat teleurgesteld. Maar het blijkt een groeibriljant. Nadat de nummers nu een keer of tien zijn langsgekomen zijn ze onder mijn huid gaan zitten en heb ik de diversiteit van het album leren waarderen. Ik vind het nu echt een goed album. Ik ben benieuwd hoe goed ik het album na nog eens tien draaibeurten vind.

* Omdat nog niet alle nummers apart op Youtube te vinden zijn, verwijzen sommige links naar het complete album.


© 2014 TTZL


Official website: Jack White

Official website: Third Man Records
Wikipedia EN: Jack White
Wikipedia NL: Jack White 
Youtube: Lazaretto [full album]
Youtube: Lazaretto [clip]
Youtube: Temporary Ground [live clip]
Youtube: High Ball Stepper [clip]
Youtube: Alone In My Home [live clip]
Youtube: Three Women [Blind Willie McTell]
Youtube: I Asked for Water (She Gave Me Gasoline) [Howlin'Wolf]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten