Zoeken in deze blog

maandag 9 juni 2014

#83: Shriekback - The Infinite/The Best Of Shriekback (1984)

Soms vind ik het moeilijk te begrijpen dat een band slechts bekend is geworden bij een klein publiek. Het Engelse Shriekback is daar een goed voorbeeld van. Met ex-leden van XTC en Gang Of Four in de gelederen leveren ze sinds 1982 een intrigerend mengsel met verschillende invloeden, waarbij de drummachinepatronen en prominente basloopjes verwijzen naar funk en dance terwijl het geheel toch een alternatieve en donkere/melancholieke sfeer uitademt. Dat komt mede door de aparte vocalen en geraffineerde instrumentatie.

Op het album The Infinite staat het vroege werk (1982-1984) van Shriekback verzameld. Nummers van een single, een EP en een LP voor het KAZ Records label.

Het album opent met een trits uptempo nummers waarin drums en bas de vrije loop krijgen: Lined UpClear Trails en Accretions. Met name de baslijn in het eerste nummer is geweldig. Sexthinkone valt in dezelfde categorie.

Er staan ook een tweetal rustiger nummers op het album. Dat zijn Sway en
Evaporation. De nummers zijn qua tempo vergelijkbaar, maar wel heel verschillend qua instrumentatie. Waar de eerste heel kaal en leeg van opzet is, daar kent de tweede juist vele lagen toetsen als achtergrond.

Nog leuker wordt het wat mij betreft als de nummers wat meer de alternatieve hoek induiken. Daar waar de experimenteerdrift nog duidelijker aan de oppervlakte komt. Luister bijvoorbeeld eens naar de geknepen 'trompetvocalen' in A Kind Of Fascination of de dreigende spanning in Mothloop.

Het beste is Shriekback als alle elementen samenvallen tot één geheel zoals in Madness Into MethodWorking On The Ground en in het absolute hoogtepunt My Spine Is The Bassline. Hiernaar luisteren zonder op zijn minst zachtjes mee te wiegen op het ritme lijkt me onmogelijk. Volumeknop op tien en voor even schijt aan de buren!
Het album is regulier (bijna) niet meer te krijgen, maar tweedehands volop voorradig, net als de heruitgave met extra tracks getiteld The Y Records Years. De releases van de laatste jaren zijn verschenen bij Malicious Damage.


© 2014 TTZL


Official website: Shriekback

Wikipedia EN: Shriekback
Fan website: Shriekback
Youtube: Lined Up
Youtube: Clear Trails
Youtube: Accretions
Youtube: Sexthinkone
Youtube: Sway
Youtube: Evaporation
Youtube: A Kind Of Fascination
Youtube: Mothloop
Youtube: Madness Into Method
Youtube: Working On The Ground
Youtube: My Spine Is The Bassline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten