Zoeken in deze blog

zondag 22 juni 2014

#85: Vangelis - Heaven And Hell (1975)

Vanaf het begin van de jaren zestig was Evangelos Odysseas Papathanassioubeter bekend als Vangelis, actief in de bands The Forminx en Aphrodite's Child. Met laatstgenoemde groep (met Demis Roussos en Loukas Sideras) had hij een wereldhit met Rain And Tears. 


Na twee albums wilde Vangelis een wat experimentelere weg inslaan (zoals te horen op het derde en laatste album 666) terwijl de andere leden pop wilde blijven maken. Na het derde album werd de groep dan ook ontbonden.

Inmiddels was Vangelis ook al met solowerk begonnen. Twee soundtracks, een geluidscollage, twee (onofficieel uitgegeven) jamsessies en een eerste solo-album verder kwam Vangelis onder contract bij het grote RCA-label. Voor dit label zou hij een viertal inmiddels klassieke albums maken waarvan Heaven And Hell de eerste is.

Het is een suite verdeeld in twee plaatkanten, op hun beurt weer verdeeld en vier respectievelijk vijf delen. Heaven And Hell, Part One opent met Bacchanale (ca. 4 min.) dat orkestraal klinkt en gedomineerd wordt door koorzang en eindigt in een donderende climax. Daarna volgen 'Movements 1 & 2' van Symphony To The Powers B (ca. 8 min.) en dat is qua sfeer een voorzetting van het eerste deel, maar rustiger van opzet. 

Het daaropvolgende Movement 3 (ca. 4 min.) is wereldberoemd geworden als het thema van Cosmos: A Personal Voyage, een serie over de ruimte van de Amerikaanse wetenschapper Carl Sagan

So Long Ago, So Clear (ca. 5 min.) sluit 'Part One' af en wordt gezongen door Jon Anderson, zanger van Yes. In 1974 was er even sprake van dat Vangelis Rick Wakeman bij Yes zou gaan vervangen. Uiteindelijk zag Vangelis daar vanaf maar hij hield er wel een vriendschap aan over die uiteindelijk zou resulteren in het meespelen op elkaar albums en het duo Jon And Vangelis dat in de jaren tachtig vier albums zou maken.

Heaven And Hell, Part Two opent met Intestinal Bat (ca. 3 min.) en dat is een geluidscollage-achtig geheel dat naadloos overgaat in Needles And Bones (ca. 3 min.) dat luchtiger van opzet is en een sterke melodielijn kent. In het daaropvolgende Twelve O'Clock (ca. 9 min.) grijpt Vangelis weer terug naar het orkestrale van het begin van 'Part One' (inclusief koorzang). Hij sluit af met een furieus klinkend Aries en daarna een sereen A Way.

Heaven And Hell is nog altijd een topper in het oeuvre van Vangelis. Gelukkig is het album sinds eind vorig jaar weer op CD verkrijgbaar. Nu in een door Vangelis zelf geremasterde versie. Hiervoor verantwoordelijk is het geweldige Cherry Red Records dat veel bekende en onbekende albums heruitgeeft. Ook de albums Albedo 0.39, Spiral, Beaubourg, Direct en het Jon And Vangelis-album Page Of Life hebben dezelfde behandeling gehad. Hopelijk volgen er nog veel meer!


© 2014 TTZL


Official website: Vangelis ["under construction" sinds de start, 7 jaar terug!]

Fan website: Elsewhere - The Independent Vangelis Website
Fan website: Vangelis Collector
Fan website: Vangelis Movements
Wikipedia EN: Vangelis
Wikipedia NL: Vangelis
Youtube: Heaven And Hell, Part Two
Youtube: Movement 3 [thema van 'Cosmos']
Youtube: Rain And Tears [Aphrodite's Child]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten