Zoeken in deze blog

zondag 18 januari 2015

#115: Kraftwerk - Trans Europa Express (1977)

Kraftwerk, de Duitse pioniers van de elektronische muziek, hebben van 16-23 januari 2015 bezit genomen van Paradiso in Amsterdam. Op acht avonden spelen ze integraal hun acht albums die verschenen zijn tussen 1974 en 2003 (de drie albums van daarvoor worden buiten beschouwing gelaten). Het zijn concerten in de zogenaamde 3D-concertserie (kijk hier voor een impressie).

Het is onmogelijk om de invloed van Kraftwerk op de popmuziek te overschatten. David Bowie, Soft Cell, Depeche Mode, Gary Numan, Ultravox, Orchestral Manoeuvres In The Dark, The Human League en vele anderen zijn schatplichtig aan Kraftwerk. Maar ook veel funk-, hip hop- en rap-artiesten gebruik(t)en samples van Kraftwerk.

De albums van Kraftwerk hebben allemaal een eigen karakter en thematiek, maar zijn tegelijkertijd allemaal onmiskenbaar Kraftwerk. Voor iemand die ze niet kent is Trans Europa Express volgens mij de beste kennismaking. Dit album heeft alles wat Kraftwerk tot Kraftwerk maakt.

Kant A start met Europa Endlos, een lyrische en melancholieke melodie en een tekst waarin één van de twee thema's van het album vormt krijgt: de lofzang op Europa. Het andere thema is de spanning tussen realiteit en illusie. Dit thema komt nar voren in de twee andere tracks van kant A. Spiegelsaal is traag en wat experimenteler van aard dan het begin van het album. Schaufensterpuppen is dan weer 'uptempo' en laat voor het eerst een dansbaar ritme horen wat op latere albums verder uitgebouwd zou worden. 

De Kraftwerk-albums zijn zowel in een Duitstalige als een Engelstalige versie verkrijgbaar. In nummers als Spiegelsaal en Schaufensterpuppen blijkt echter dat de Duitse versie krachtiger is door het gebruik van de moedertaal van de heren.

De eerste drie nummers van kant B vormen één geheel. Trans Europa Express + Metall Auf Metall + Abzug vloeien in elkaar over en vormen met hun gedeelde 'treinritme' ook echt een eenheid. Hypnotiserend als het ritme van een trein die over de rails rijdt is dit een bijna 12 minuten durende virtuele rit met de TEE. 

Het album wordt afgesloten met Franz Schubert + Endlos Endlos, twee nummers die met de andere nummers op kant B eigenlijk een suite vormen. De melodie uit het titelnummer wordt hier weer op een andere manier aangewend. Dromerig met een klassiek-achtige sfeer (vandaar de referentie naar Franz Schubert). Met het korte Endlos Endlos wordt weer aangesloten bij het eerste nummer van kant A en is de cirkel weer rond.

Zoals gezegd is er ook een Engelse versie ('Trans-Europe Express') en ook van het in 2009 verschenen Der Katalog is een Engelse versie (The Catalogue). Dit zijn boxen met geremasterde versies van de acht albums die verschenen zijn tussen 1974 en 2003. Hopelijk komt er ook ooit nog eens een box met remasters van de eerste drie albums uit de periode 1970-1973. Deze zijn namelijk nog nooit officieel op CD uitgekomen.

© 2015 TTZL



Officiële website: Kraftwerk
Wikipedia DE: Kraftwerk
Wikipedia EN:
 Kraftwerk
Wikipedia NL: Kraftwerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten