Zoeken in deze blog

zondag 4 januari 2015

#113: Santana - Santana (1969)

De Amerikaanse band Chicago (toen nog Chicago Transit Authority geheten) was uitgenodigd om te spelen op de Woodstock Music & Art Fair in augustus 1969. Hun promoter Bill Graham heeft dit verhinderd door te schuiven met hun concertdata zodat hij Santana - ook uit zijn stal - op Woodstock kon laten spelen. De reden was dat later die maand haar debuutalbum zou uitbrengen: Santana.

Overigens was Bill Graham, de man achter de legendarische Winterland en The Fillmore concert- tempels, niet onverdeeld positief over Woodstock en de invloed van het festival:

A bunch of years ago a couple of geniuses put on something called Woodstock Festival. It was a tragedy. Groups recognized that they could go into larger cattle markets, play less time and make more dollars. What they've done is to destroy the rock industry. [NME, April 1971]

Santana maakte om twee uur 's middags een verpletterende indruk op het festival en was één van de revelaties van Woodstock. Als je Soul Sacrifice ziet en hoort begrijp je waarom.

De eerste single Jin-Go-Lo-Ba is een cover van de Nigeriaanse percussionist Babatunde Olatunji. Hij speelde Jin-Go-Lo-Ba op zijn album Drums Of Passion uit 1959. Het nummer werd echter in de Verenigde Staten nog niet meteen een dikke hit. In Nederland overigens wel, het nummer kwam tot de vierde plek. Het is een voornamelijk instrumentale track waarin de rock-, latin- en blues-invoeden samensmelten. Iets wat het handelsmerk van Santana zou worden. Op YouTube staat een aardig filmpje waarin Carlos Santana met Grateful Dead drummer Mickey Hart praat over Babatunde Olatunji.

De tweede single is een vocale track en zou de doorbraak in de VS betekenen. Het trok in zijn kielzog het album mee naar de hoogste regionen. Dat nummer, Evil Ways, is net als Jin-Go-Lo-Ba een cover. Het nummer is geschreven door gitarist Clarence "Sonny" Henry en werd voor het eerst op de plaat gezet door Willie Bobo. Zijn versie van Evil Ways mag er ook zijn.

Andere vocale tracks op het album zijn Shades Of TimePersuasion en You Just Don't Care waarbij ook de prachtige rauwe vocalen van Gregg Rolie opvallen.

De andere vier nummers van het album zijn instrumentaal. Opener Waiting zuigt je met zijn percussie-intro direct in het album en bouwt op naar een explosieve climax inclusief gierende gitaarsolo. Savor bouwt hierop voort en Treat is dan weer het rustpuntje van het album. Afsluiter is het welbekende en magistrale Soul Sacrifice. Naast percussie en gitaar dit keer ook een hoofdrol voor de toetsen. 


In 2003 plaatste Rolling Stone magazine het album op plaats 149 in zijn "500 Greatest Albums Of All Time" lijst. Dit is naar mijn bescheiden mening volledig terecht!

© 2015 TTZL



Officiële website: Santana
Wikipedia EN: Santana
Wikipedia NL: Santana
YouTube: Soul Sacrifice [clip: Woodstock Festival]
YouTube: Waiting
YouTube: Evil Ways
YouTube: Shades Of Time
YouTube: Savor
YouTube: Jin-Go-Lo-Ba
YouTube: Persuasion
YouTube: Treat
YouTube: You Just Don't Care
YouTube: Soul Sacrifice
YouTube: Evil Ways [Willie Bobo]


Geen opmerkingen:

Een reactie posten