Zoeken in deze blog

zaterdag 24 januari 2015

#116: The Sugarcubes - Life's Too Good (1988)

Voordat Björk in 1993 een succesvolle solo-carrière lanceerde had ze al een album (1977) gemaakt als kindsterretje, zat ze in punkband Tappi Tíkarrass (1981-83) en post-punkband Kukl (1983-86) voordat ze The Sugarcubes (1986-92) mede-oprichtte.

Grofweg zijn er twee soorten mensen te onderscheiden. Degenen die de kriebels krijgen van de stem en de muziek van Björk en degenen die er mateloos door worden geboeid. Ik hoor zelf tot de laatste groep, maar ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die bij de eerste groep horen. Dezelfde tweedeling zal ook wel van toepassing zijn op de muziek van The Sugarcubes.

Met die groep maakte ze in 1988 het debuutalbum Life's Too Good dat insloeg als een bom, mede doordat de legendarische BBC DJ John Peel het nummer Birthday grijs draaide. Het is een lyrische song waarin Björk alle vocale registers opengooit op een manier die haar latere solowerk zou karakteriseren.

De twee nummers vóór Birthday op het album Life's Too Good zijn Traitor en Motorcrash. Beide nummers zijn meer uptempo, maar het eerste nummer begint bedrieglijk zacht voor het losbarst (pas op!). In de tracks horen we ook de vocalen van Einar Örn Benediktsson die meer weghebben van melodisch praten dan van zingen, maar op een vreemde manier perfect in het plaatje passen. Ook blijkt hier al dat de teksten grote thema's adresseren, maar tegelijkertijd behoorlijk abstract en associatief zijn.

Birthday blijkt het startsein van een trits sterke nummers. Delicious Demon heeft een prettig springerig ritme en de contrasterende vocalen van Einar en Björk werken hier bijzonder goed samen. Daarna volgt Mama wat weer rustiger is en vooral opvalt door de prachtige, aparte vocale melodieën.

Cold Sweat is een krachtige poprock-achtige song met een hoofdrol voor de stuwende bas en drums (en de clip is al net zo vervreemdend als de tekst). Na het hoekige Blue Eyed Pop volgt het misschien wel meest volwassen nummer van het album, het agnostisch aandoende Deus

Drie tracks sluiten daarna het album af. Sick For Toys kent een inmiddels vertrouwd klankbeeld. Daarna volgt echter F***cking In Rhythm & Sorrow waar ineens iets van een countrygeluid te horen is dan weer gevolgd door de experimentele, in het IJslands gezongen 'hidden track' Take Some Petrol Darling.

Life's Too Good van The Sugarcubes is één van de sterkste debuutalbums die ik ken. De drie nummers die ze van dat album live speelden in het programma Firma Onrust van de VPRO geven dat nog maar eens aan.


© 2015 TTZL



Officiële website: The Sugarcubes (on bjork.com)
Fan website: The Sugarcubes
Wikipedia EN: The Sugarcubes
Wikipedia NL: The Sugarcubes
YouTube: Birthday [clip]
YouTube: Traitor
YouTube: Motorcrash [clip]
YouTube: Delicious Demon
YouTube: Mama
YouTube: Cold Sweat [clip]
YouTube: Blue Eyed Pop
YouTube: Deus
YouTube: Sick For Toys
YouTube: F***cking In Rhythm & Sorrow
YouTube: Take Some Petrol Darling
YouTube: Deus / Cold Sweat / Motorcrash [live, VPRO/Firma Onrust, 1988]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten