Zoeken in deze blog

zondag 1 februari 2015

#117: Dead Kennedys - Fresh Fruit For Rotting Vegetables (1980)

Wat de Sex Pistols (zie ook #62) waren voor Engeland, dat waren de Dead Kennedys voor Amerika. Op handen gedragen door ontevreden jongeren en alternatievelingen en gevreesd door het 'establishment'. 

De groep werd opgericht in 1978 en begon direct veel op te treden. Dit werd nogal bemoeilijkt door de groepsnaam die veel beroering wekte. Ze traden in het begin op onder pseudoniemen als The DK'sThe Sharks, The Creamsicles of The Pink Twinkies. De band zelf gaf aan dat de bandnaam niet bedoeld was om de familie Kennedy te beledigen maar gezien moest worden als een verwijzing naar het einde van de 'Amerikaanse Droom'.

In juni 1979 komt de eerste single uit, Califonia Über Alles, die gericht is tegen de toenmalige gouverneur van California, Jerry Brown. De tekst is geschreven vanuit zijn perspectief en verhaalt over een 'hippie-fascistische visie' van Amerika. Met tekstuele referenties aan William Shakespeare's 'Julius Ceasar' en George Orwell's '1984' en muzikale injecties van surf, rockabilly, psychedeliche & garage rock en spaghettiwesternmuziek bleek al snel dat dit een bijzonder gezelschap was. Het nummer slaat aan in bepaaalde kringen en wordt opnieuw opgenomen voor het debuutalbum Fresh Fruit For Rotting Vegetables.

Van 1978 tot 1999 organiseerde het magazine Bay Area Music een gelijknamige 'awards show' voor de Californische muziekscene (van de grote platenmaatschappijen). Voor de editie van maart 1980 vonden de organisatoren van de Bay Area Music Awards het een goed idee om wat "new wave credibility" aan hun show toe te voegen. De Dead Kennedys werden uitgenodigd om hun undergroundhit California Über Alles te komen spelen (hun enige plaat tot dan toe). Tijdens de repetities speelden ze dit nummer, maar tijdens het optreden stopte zanger Jello Biafra na een paar seconden het nummer en zei: 

"Hold it! We've gotta prove that we're adults now.
We're not a punk rock band, we're a new wave band."


De band, die allemaal een wit shirt met een 'S' erop droegen, haalden daarop een zwarte stropdas van hun rug zodat de 'S' een '$' werd. Daarna zetten ze het speciaal voor de gelegenheid geschreven nummer Pull My Strings in dat een satirische aanval is op de populaire muziekindustrie. Luister en lees mee met de tekst en je zult begrijpen dat de organisatoren achteraf het niet meer zo'n goed idee vonden...

De tweede single is Holiday In Cambodia en hierin wordt de stereotypische, verwende Amerikaanse student tegenover het Cambodja van de Rode Khmer gezet. Ook van dit nummer wordt een nieuwe versie opgenomen voor het debuutalbum.

Het album staat verder vol met nummers die inmiddels Dead Kennedys-klassiekers zijn. Kill The Poor, Let's Lynch The Landlord en Your Emotions zijn snelle punksongs waarin de maatschappijkritische teksten goed tot hun recht komen. 

Het muzikale avontuur is goed te horen in onder andere Drug Me en Chemical Warfare (met een walsje op ongeveer 2:00) en ook in de ironische afsluiter, de Elvis Presley-cover Viva Lag Vegas.

De 14 tracks op het album duren bij elkaar nog geen 35 minuten, maar hebben een impact die tot op de dag van vandaag voelbaar is. Groepen als Bad Religion, Rage Against The Machine, Faith No More en Green Day zijn allemaal schatplichtig aan de Dead Kennedys.

Het album is als '25th Anniversary Edition' verkrijgbaar met een bonus-DVD met daarop een documentaire die de tijd behandeld van de oprichting tot en met het maken van dit album.

© 2015 TTZL



Officiële website: Dead Kennedys
Wikipedia EN: Dead Kennedys
Wikipedia NL: Dead Kennedys
YouTube: Your Emotions
YouTube: Drug Me
YouTube: Chemical Warfare
YouTube: Viva Lag Vegas
YouTube: Pull My Strings (Bay Area Music Awards show)
YouTube: Fresh Fruit For Rotting Vegetables [full album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten