Zoeken in deze blog

zaterdag 21 februari 2015

#120: Redbone - We Were All Wounded At Wounded Knee (1973)

Redbone was de eerste groep met leden van (deels) Indiaanse afkomst (of 'native americans' zoals het tegenwoordig genoemd wordt) die een nummer één hit scoorden. Dit deden ze echter niet thuis in de Verenigde Staten maar in Nederland!

De groep werd in 1969 opgericht en scoorde hun eerste hit met Maggie (#15 in de Top 40). Het daaropvolgende nummer deed net nog iets beter en is ook veel bekender gebleven. The Witch Queen Of New Orleans is één van de twee nummers van Redbone die nog wel eens opduiken in de Top 2000.

Na het vierde album, waarvan Fais-Do een hit werd, wilde de groep een nummer opnemen met een politieke lading. Het zou refereren aan zowel de "Wounded Knee Massacre" als het "Wounded Knee Incident". Het eerste betreft de slachting van 300 indianen in 1890 door het Amerikaanse leger bij het plaatsje Wounded Knee. Het tweede refereert aan de bezetting van Wounded Knee in 1973 door het AIM (American Indian Movement) als protest tegen de slechte behandeling van 'native americans' door de Amerikaanse overheid.

De platenmaatschappij van Redbone wilde We Were All Wounded At Wounded Knee vanwege de politieke gevoeligheid echter niet opnemen en de band heeft het toen zelf betaald. Als geste perste de maatschappij wel 500 exemplaren van de single en daarmee is de groep richting Europa gegaan. 

In Nederland pikten de radiostations het nummer meteen op. Het stond in Nederland vijf weken op nummer één in de Top 40 en ook in de rest van Europa werd het een grote hit. Desondanks is het in de VS een onbekend nummer gebleven omdat de platenmaatschappij bleef weigeren het toe te voegen aan het bestaande album. Het nummer werd zelfs niet opgenomen op 'Greatest Hits'-albums.

Na deze monsterhit scoorde Redbone (dat overigens 'halfbloed' betekent) nog hits met onder andere Wovoka, One More Time en het nummer dat hun grootste succes in de VS zou worden, Come And Get Your Love. Dit nummer stond afgelopen jaar weer volop in de belangstelling doordat het werd gebruikt in de soundtrack van de hitfilm Guardians Of The Galaxy.

© 2015 TTZL



Officiële/Fan website: Redbone
Wikipedia EN: Redbone
Wikipedia NL: Redbone
YouTube: Maggie (1970)
YouTube: The Witch Queen Of New Orleans (1971)
YouTube: Fais-Do (1972)
YouTube: We Were All Wounded At Wounded Knee (1973)
YouTube: Wovoka (1973)
YouTube: Come And Get Your Love (1973)
YouTube: Come And Get Your Love [in 'Guardians Of The Galaxy', 2014]
YouTube: One More Time (1974)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten