Zoeken in deze blog

zondag 1 maart 2015

#121: Led Zeppelin - Physical Graffiti (1975)

Op 24 februari 2015 verscheen de '40th Anniversary Edition' van het album Physical Graffiti van Led Zeppelin in hun serie van heruitgaven die begon in juni 2014. 

Physical Graffiti was in 1975 Led Zeppelin's zesde studio-album en is hun zesde vijfsterrenplaat op rij. Toch maakte dit dubbelalbum zo mogelijk nog meer indruk dan de vorige albums vanwege de ongeëvenaarde gevarieerdheid.

Er staan hard rockende nummers op als The Wanton Song en Sick Again. Er is het oosters geörienteerde meesterwerk Kashmir en het country-achtige Down By The Sideside en Night Flight. En tegenover de met funk geïnjecteerde energiestoot Trampled Under Foot staat dan weer het akoestische gitaarwerkje Bron-Yr-Aur

Toen Led Zeppelin aan de (meer dan een jaar durende) opnamesessies voor dit album begon was er nog geen sprake van een dubbelalbum. De sessies resulteerden echter in acht tracks die qua speelduur ongeveer anderhalf album vormden. Men besloot toen om onuitgebrachte tracks van de vorige albums toe te voegen en er zo een dubbelalbum van te maken. Meest in het oog springend is Houses Of The Holy wat de titeltrack is van het vorige album is. De oudere en nieuwe tracks staan dwars door elkaar en vormen opvallend genoeg een organisch geheel (zie het overzicht van opnamedata* aan het eind). 

Natuurlijk ontbreekt ook de ('heavy') blues niet op dit Led Zeppelin album. De albumopener Custard Pie is een goed voorbeeld van zo'n typische Led Zeppelin bluestrack met een springerig ritme en een heerlijke bluesriff. Daarnaast is er het epische The Rover en het elf minuten durende In My Time Of Dying waarin de variatie van het album wordt samengebald in één nummer.

Naast het geremasterde originele album zit er bij deze heruitgaven ook een 'companion audio' bonus disc. In dit geval bevat deze disc zeven alternatieve mixen en onuitgegeven tracks.

Physical Graffiti is een album dat in de collectie van iedere muziekliefhebber thuishoort. Met deze nieuwe remaster van gitarist Jimmy Page zelf heeft het album ook nog nooit zo goed geklonken. Het is in vele vormen verkrijgbaar: als download, 2LP, 3LP, 2CD, 3CD of als super deluxe edition box set met 3LP, 3CD, high resolution download, litho en boek.

* Overzicht van opnamedata:
A1 "Custard Pie" (January–February 1974)
A2 "The Rover" (May 1972)
A3 "In My Time of Dying" (January–February 1974)
B1 "Houses of the Holy" (May 1972)
B2 "Trampled Under Foot" (January–February 1974)
B3 "Kashmir" (January–February 1974)
C1 "In the Light" (January–February 1974)
C2 "Bron-Yr-Aur" (July 1970)
C3 "Down by the Seaside" (February 1971)
C4 "Ten Years Gone" (January–February 1974)
D1 "Night Flight" (December 1970 – January 1971)
D2 "The Wanton Song" (January–February 1974)
D3 "Boogie with Stu" (December 1970 – January 1971)
D4 "Black Country Woman" (May 1972)
D5 "Sick Again" (January–February 1974)

© 2015 TTZL


Officiële website: Led Zeppelin
Wikipedia EN: Led Zeppelin
Wikipedia NL: Led Zeppelin
YouTube: The Wanton Song
YouTube: Sick Again
YouTube: Kashmir
YouTube: Down By The Sideside
YouTube: Night Flight
YouTube: Trampled Under Foot
YouTube: Bron-Yr-Aur
YouTube: Houses Of The Holy
YouTube: Custard Pie
YouTube: The Rover
YouTube: In My Time Of Dying

Geen opmerkingen:

Een reactie posten