Zoeken in deze blog

zondag 15 maart 2015

#123: Yes - Tales From Topographic Oceans (1973)

Tales Of Topographic Oceans uit 1973 van Yes  bestaat uit ultra-lange nummers, overdadige instrumentatie en arrangementen, is heel doordacht en gebaseerd op een concept. Kortom, het is alles waar de punkbeweging zich een jaar of drie later tegen zou verzetten. 

Yes zat in 1973 op haar creatieve piek. Na de succesvolle trits albums The Yes Album, Fragile en Close To The Edge zou Tales Of Topographic Oceans de overtreffende trap worden. Een dubbel-LP met vier tracks die ieder een hele kant in beslag nemen. Het album is gebaseerd op vier aspecten van leven en religie zoals beschreven in Paramahansa Yogananda's Autobiography Of A Yogi

Kant 1 bevat The Revealing Science Of God (Dance Of The Dawn) en dat is eigenlijk een track waarin de bekende Yes-elementen terugkomen: stevige (prog)rock stukken afgewisseld met rustiger passages. Muzikale thema's komen regelmatig op verschillende manieren terug in de ruim 22 minuten durende track.

Na het geweld op kant 1 laat The Remembering (High The Memory) op kant 2 ons even op adem komen. Alhoewel er ook in dit nummer wat uptempo passages voorkomen is het als geheel van een rustiger aard. 

The Ancient (Giants Under The Sun) op kant 3 gaat dan weer furieus van start met een klanklandschap dat een vreemde mengeling bevat van oerklanken (tribale ritmes) en 'spacey' aandoende toetsenbordpartijen. In het tweede deel van het nummer komt er wat meer structuur en is er een prominente rol voor akoestische gitaar.

Ritual (Nous Sommes Du Soleil) sluit het album af op kant 4 en lijkt qua stijl op kant 1. Een stevig rockende track in de kenmerkende Yes-stijl.

Tales From Topographic Oceans zorgde bij het verschijnen voor verdeelde reacties, zelfs onder Yes-fans en dat doet het album nog steeds. Voor sommigen is het te veel van het goede, voor anderen is 'Tales' de ultieme Yes-luistertrip. Ik behoor zeker tot de laatste groep. 

© 2015 TTZL


Geen opmerkingen:

Een reactie posten