Zoeken in deze blog

zondag 29 maart 2015

#125: [VA] - Lost In The Stars: The Music Of Kurt Weill (1985)

Kurt Weill (1900-1950) was een Duitse componist van vooral theatermuziek die in de jaren 1920-1933 grote triomfen vierde in Duitsland. Met name zijn samenwerking met tekstschrijver Bertolt Brecht was zeer succesvol. Hun bekendste werk is Die 3-Groschen-Oper (The Threepenny Opera), in Nederland bekend als de Driestuiversopera

Kurt Weill was politiek links georiënteerd en de stukken waar hij muziek voor schreef waren dan ook meestal sociaal-kritisch. In maart 1933 onvluchtte hij Nazi-Duitsland en ging via Parijs in september 1935 naar de Verenigde Staten. Na zijn vlucht werd zijn werk door de Nazi's verboden en bestempeld als 'Entartete Kunst'. Ook in Amerika zou hij succesvol zijn.

Hal Willner is een Amerikaanse producer die na 'tribute' albums voor Nino Rota en Thelonious Monk het album Lost In The Stars: The Music Of Kurt Weill opzette in 1985. Hij kreeg het voor elkaar om voor dit project een geweldige groep artiesten te verzamelen waarvan je affiniteit met het werk van Kurt Weill mag vermoeden: Sting, Marianne Faithfull, Van Dyke Parks, Lou Reed, Todd Rundgren en John Zorn om er een paar te noemen. Het album kreeg dan ook lovende kritieken van pers en publiek.

Na een korte intro openen Sting & Dominic Muldowney het album met een geïnspireerde uitvoering van The Ballad of Mac The Knife. Daarna volgt The Cannon's Song. De kritische tekst over het leger wordt zeer gepassioneerd gebracht door Stan Ridgway ondersteund door The Fowler Brothers. Het is album is wat mij betreft dan al geslaagd en dan zijn we pas bij het derde nummer!

Het bekende Alabama Song (uit Mahagonny) ontbreekt natuurlijk ook niet. De bij het grote publiek niet zo bekende Ralph Schuckett & Richard Butler geven er samen met Ellen Shipley een mooie, melodieuze draai aan.

Andere hoogtepunten zijn de uitvoering van Ballad Of The Soldier's Wife door Marianne Faithull & Chris Spedding, de Johnny Johnson Medley door Van Dyke Parks en September Song door Lou Reed.

Qua muzikale uitvoering een wat vreemde eend in de bijt is de track Call From The Grave/Ballad In Which MacHeath Begs All Men For Forgiveness door Todd Rundgren & Gary Windo. Maar op een of andere manier werkt deze electro-rocker wel omdat de toon van het nummer is de geest van Kurt Weill blijft.

En natuurlijk mag Tom Waits niet ontbreken op een Kurt Weill tribute. Met zijn krakende stem en theatrale voordracht is hij de perfecte vertolker van What Keeps Mankind Alive? 

Het noemen van bovenstaande acht tracks doet de andere twaalf eigenlijk te kort. Het album Lost In The Stars: The Music Of Kurt Weill mag dan inmiddels meer dan dertig jaar oud zijn, het is nog steeds een genot om af te spelen. 

© 2015 TTZL


Geen opmerkingen:

Een reactie posten