Zoeken in deze blog

zaterdag 4 april 2015

#126: Patti Smith Group - Easter (1978)

"Jesus died for somebody's sins, but not mine". Dat is een zin uit een gedicht van Patti Smith dat ze gebruikte als openingzin van haar debuutalbum Horses. Dat album uit 1975 gaf haar de bijnaam "Godmother of Punk". Omdat we echter midden in het 'paasgebeuren' zitten is de keus voor mijn blog haar derde album: Easter

Religie is een steeds terugkerend thema in het werk van Patti Smith. Haar moeder was een Jehova's getuige en de opvoeding was erg religieus gericht met als gevolg dat ze zich er als tiener van afkeerde. Desondanks zit haar werk, en met name het album Easter, vol met religieuze beelden en verwijzingen.

Easter wordt gezien als het meest diverse en toegankelijke album van Patti Smith. Het album opent met de uptempo rocker Till Victory en het midtempo Space Monkey. Twee nummers waarin al direct te horen is hoe goed de bandleden van de Patti Smith Group zijn. Met name haar trouwe gitarist Lenny Kaye laat hier horen waartoe hij in staat is. 

Het derde nummer op het album is waarschijnlijke haar bekendste: Because The Night. Bruce Springsteen had het nummer geschreven tijdens de sessies voor zijn vierde album, maar was niet van plan het te gebruiken omdat hij er niet tevreden over was. Patti Smith was in de studio ernaast bezig met de opnamen van Easter en omdat producer Jimmy Iovine aan beide albums werkte gaf hij een tape van het nummer aan haar. Smith schreef een eigen tekst voor het nummer en behield alleen het refrein van Springsteen. Hij zou het nummer daarna dikwijls live uitvoeren, meestal met de teksten van Smith.

Het album gaat ook daarna door het het voorschotelen van songs van een hoge kwaliteit. Het folkachtige Ghost Dance wordt gevolgd door de korte 'spoken word performance' Babelogue* welke overvloeit in het agressieve Rock n Roll Nigger*. Tegenover het 'high-energy' tweeluik 25th Floor/High On Rebellion staan het introspectieve We Three en het mooie titelnummer Easter.

Hoogtepunt van het album, naast Because The Night, is de alternatieve kerkdienst Privilige (Set Me Free). Compleet met quasi-kerkorgel en gregoriaans aandoende zang zorgt dit nummer iedere keer weer voor kippenvel.

Patti Smith heeft in de late jaren zeventig een viertal prachtige albums gemaakt en heeft daarna een pauze van bijna tien jaar ingelast. Gelukkig is ze daarna weer muziek gaan maken en in 2012 bracht ze haar inmiddels elfde album uit (Banga) dat ook weer goed werd ontvangen.

© 2015 TTZL


Officiële website: Patti Smith
Wikipedia EN: Patti Smith
Wikipedia NL: Patti Smith
YouTube: Till Victory
YouTube: Space Monkey
YouTube: Ghost Dance
YouTube: Babelogue/Rock n Roll Nigger *geluid start na 33 seconden
YouTube: We Three
YouTube: Easter
YouTube: Privilige (Set Me Free)
YouTube: Because The Night [Bruce Springsteen]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten